Groningen mede dankzij wereldgoal Ngonge voorbij AZ

Groningen mede dankzij wereldgoal Ngonge voorbij AZ

24 oktober 2021 – FC Groningen heeft AZ zondagavond op de vijfde Eredivisienederlaag van het seizoen getrakteerd. Een heus werelddoelpunt bleek uiteindelijk het kantelpunt in het voordeel van de ploeg van coach Danny Buijs.

Het initiatief was direct voor AZ, dat enkele goede mogelijkheden onbenut liet. Eerst raakte aanvaller Vangelis Pavlidis de paal, nadat hij een voorzet doorkopte. Daarna was de Griekse aanvaller opnieuw dicht bij de openingstreffer. Een hard schot van Jesper Karlsson werd gekeerd door FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh, waarna de rebound van Pavlidis van de lijn werd gehaald.

Waar een AZ-doelpunt in de lucht hing, was het uitgerekend aan de overkant raak. Cyriel Ngonge bracht het stadion in extase door een voorzet met zijn hak te verlengen en achter Peter Vindahl Jensen in het doel te krijgen. Enkele spelers van FC Groningen legden hun hand op het hoofd uit ongeloof van wat ze zojuist hadden gezien. Het leek er hierna even op dat AZ de achterstand vliegensvlug had weggepoetst, maar opnieuw werd de bal van de lijn gehaald. Dit keer op een kopbal van AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos.

Nadat de AZ-storm was gaan liggen, brak een rustige fase aan, waarin beide ploegen weinig gevaar wisten te stichten. Na rust hadden de Alkmaarders veelvuldig de bal, zonder daarmee écht dreigend te worden. FC Groningen zat AZ fel op de huid en gaf creatieve spelers als Jesper Karlsson en Albert Gudmundsson weinig ademruimte.

Waar, ondanks een gebrek aan écht grote kansen, opnieuw een doelpunt van AZ aannemelijker was, sloeg FC Groningen weer toe. Een lange bal op Michael de Leeuw werd verkeerd ingeschat in de AZ-achterhoede. Bruno Martins Indi kon de bal niet belopen en doelman Vindahl Jensen meldde zich op de rand van de zestien, terwijl hij daar niets te zoeken had. De Leeuw profiteerde van de miscommunicatie en trof met een leep wippertje doel: 2-0.

Daarna probeerde AZ het nog wel en zette het onder andere met een schot van Karlsson in de korte hoek Peter Leeuwenburgh aan het werk. Ook Fredrik Midtsjø leek AZ nog aan een treffer te helpen, maar zag Leeuwenburgh de bal ternauwernood keren. De doelman verkeek zich bijna op een indraaiende corner van de Noorse middenvelder. Maar een aansluitingstreffer van de bezoekers zou uitblijven.

Voor AZ is het alweer de vijfde nederlaag in negen competitieduels, waardoor de ploeg van coach Pascal Jansen voorlopig niet staat waar het wil staan: een plek bij de bovenste vier. FC Groningen kan door de driepunter juist weer wat omhoog kijken, al staat het nog altijd 'slechts' vijftiende.

Opstellingen en beoordelingen:*
FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 7; Bart van Hintum 6, Wessel Dammers 7, Neraysho Kasanwirjo 6,5; Damil Dankerlui 6,5, Laros Duarte 6,5, Tomáš Suslov 6,5, Mohamed El Hankouri 6, Cyril Ngonge 7, Michael de Leeuw 6, Paulos Abraham 6.

AZ: Peter Vindahl Jenen 4; Yukinari Sugawara 5,5, Pantelis Hatzidiakos 5,5, Bruno Martins Indi 5,5, Owen Wijndal 6; Fredrik Midtsjø 6,5, Jordy Clasie 5,5; Albert Gudmundsson 7, Dani de Wit 6, Jesper Karlsson 5,5; Vangelis Pavlidis 5.

Man of the Match: Ngonge
*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd