FC Utrecht verstevigt dankzij Van de Streek derde plaats

23 oktober 2021, 20:44   Bijgewerkt: 23 oktober 2021, 20:50

FC Utrecht heeft dankzij een 2-1 overwinning op sc Heerenveen de derde plaats in de Eredivisie steviger in handen genomen. In een wedstrijd met ups en downs pakten de Domstedelingen in de slotfase de winst, een opsteker na de domper tegen AZ van vorig weekend. Moussa Sylla schoot zijn ploeg op voorsprong, waarna al snel de gelijkmaker volgde door een eigen goal van Willem Janssen. Tien minuten voor tijd besliste Sander van de Streek het duel.

Beide ploegen begonnen aan de wedstrijd met een nederlaag van afgelopen weekend in het achterhoofd. Utrecht werd, na een uitstekende seizoensstart, met de beide benen keihard op de grond gezet door een 5-1 verlies in Alkmaar. Heerenveen verloor met 0-2 van Ajax, een minder pijnlijke nederlaag. Wel kende de ploeg van Johnny Jansen een wisselvallig eerste kwart van het seizoen. Met de wetenschap dat bij een zege de aansluiting met Ajax en PSV zou worden gevonden, begon Utrecht aan de ontmoeting met Heerenveen.

Deze intentie werd al gauw duidelijk in de eerste speelminuten. Vooraf was er al vuurwerk te zien vanuit de tribunes, wat door de spelers op het veld ook werd vertoond. Door de slordige opbouw van de Friese ploeg kon Utrecht flink drukzetten in de eerste fase, wat resulteerde in veel doelpogingen. De openingstreffer kon dan ook niet lang uitblijven en halverwege de eerste helft was het moment daar. Django Warmerdam bereikte Sylla met een harde lage voorzet, die op zijn beurt feilloos binnenschoot: 1-0.

Lang kon Utrecht niet genieten van de voorsprong. Na een goede actie en voorzet van Milan van Ewijk zag aanvoerder Janssen er niet goed uit. Hij verwerkte de bal totaal verkeerd en verschalkte zo zijn eigen keeper. Zo lag de gelijkmaker dus twee minuten later alweer in het net. Hierna kreeg Heerenveen meer grip op de wedstrijd en creëerde het zelf ook meer kansen. Het tot dan toe dominerende Utrecht moest voor rust vrezen voor een tweede tegentreffer, maar die viel niet. Zo gingen de ploegen de kleedkamers in met een 1-1 stand.

Na de theepauze zetten de Friezen hetzelfde spelbeeld voort. Zij zetten de Domstedelingen goed onder druk en gaven weinig weg. Zelf creëerde de ploeg van Jansen echter ook weinig kansen, waardoor er heel wat minder voor de goals gebeurde dan in het eerste bedrijf. Door een drievoudige wissel van René Hake kantelde het tij toch weer een beetje. Het spel vloog langzamerhand steeds meer op en neer en in de slotfase kon het nog alle kanten op gaan.

Hoe toepasselijk was het dan ook dat de Utrechtse invallers zorgden voor de beslissende treffer. Na een combinatie tussen van der Streek en Ter Avest bezorgde de laatstgenoemde een voorzet bij Van der Streek, die de bal fraai langs Xavier Mous knikte: 2-1. In de minuten die volgden, kwam de zege niet meer in gevaar en zo sluit FC Utrecht toch weer aan in het rijtje met Ajax en PSV, die elkaar op zondag treffen.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Paes 6.5; Van der Maarel 6 (64. Ter Avest 6), Van der Hoorn 6 (87. Benamar -), Janssen 5, Warmerdam 6; Maher 6, Ramselaar 6, Timber 6 (64. Balk 6); Boussaid 6.5 (64. Van de Streek 6.5), Douvikas 6.5, Sylla 6.5 (82. Malahi -).

SC Heerenveen: Mous 6.5; Van Ewijk 6.5, Dresevic 6, Bakker 6, Kaib 6; Kongolo 6 (85. Al Haj -), Halilovic 6, J. Veerman 6; Musaba 6.5 (85. Nygren -), De Jong 6, Van der Heide 6.5 (75. Veerman -).

Man of the Match: Sander van de Streek

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.