KNVB is het zat en dreigt met drastische maatregelen

KNVB is het zat en dreigt met drastische maatregelen

23 oktober 2021 – De KNVB is het wangedrag van groepen supporters rond duels in de Eredivisie en Eerste Divsie meer dan zat. Sinds de terugkeer van het publiek in de stadions hebben al meerdere incidenten plaatsgevonden en na de ongeregeldheden rond de derby tussen NEC en Vitesse hebben er ernstige gesprekken plaatsgevonden. Manager competitiezaken Jan Bluyssen dreigt naar aanleiding daarvan met serieuze maatregelen. 

"We zijn echt op een punt gekomen dat het móét veranderen", stelde Bluyssen in gesprek met De Telegraaf.  Om die reden hebben er deze week meerdere overleggen plaatsgevonden tussen de KNVB, vertegenwoordigers van de Eredivisie en Eerste Divisie, zes clubdirecteuren en het Supporterscollectief. "Bij iedereen leeft het besef dat het uit de hand gelopen is en dat we moeten ingrijpen om het voetbal niet verder te schaden."

Concreet zijn er drie nieuwe maatregelen besproken. De eerste: het dichtgaan van de biertap wanneer er opnieuw bier op het veld wordt gegooid. "Dat is nooit eerder aan de orde geweest, maar wij denken dat het een goede maatregel is om het copycatgedrag te doen stoppen." Daarnaast wordt er een verplichte registratie voor meereizende uitsupporters ingevoerd, iets wat bij verschillende clubs al gebeurde.

Ten derde worden clubs beperkt in hun ruimte om zelf de zwaarte van supportersstraffen te bepalen. "Als iemand iets gedaan had, dan konden clubs ervoor kiezen om te volstaan met een boete of een lokaal stadionverbod. Die opties zijn weg. Als een supporter bestraft wordt, gebeurt dat vanaf nu standaard met een door de KNVB uitgesproken landelijk stadionverbod."

Naast deze drie nieuwe maatregelen is ook afgesproken om de al bestaande regels consequenter na te leven. "Als dit niet werkt, zullen er drastischere maatregelen moeten komen", dreigde Bluyssen. "Denk aan wedstrijden zonder uitsupporters of het definitief staken van wedstrijden."

gerelateerd