PSV met kater naar duel met Ajax, Gakpo en Madueke vallen uit

21 oktober 2021, 22:57   Bijgewerkt: 21 oktober 2021, 23:04

PSV gaat met een gigantische kater richting de Eredivisie-topper tegen Ajax. De Eindhovenaren gingen donderdagavond onderuit in het Europa League-duel met AS Monaco: 1-2. Behalve de nederlaag, vielen ook Noni Madueke en Cody Gakpo geblesseerd uit. Voor Myron Boadu werd het een veel leukere avond. De spits opende in het Philips Stadion de score en dat betekende zijn eerste doelpunt in het shirt van Monaco.

Schmidt verraste met de reserverol voor Eran Zahavi. De Duitser koos in de punt van de aanval voor Vinicius. Olivier Boscagli verving op het middenveld de geschorste Ibrahim Sangaré. Die keuze betekende dat Armando Obispo samen met André Ramalho het centrale duo vormde en Davy Pröpper genoegen moest nemen met een plek op de bank. Aan de kant van Monaco kreeg Boadu het vertrouwen van Niko Kovac. De spits kwam afgelopen zomer over van AZ, maar was het tot vandaag wachten op zijn eerste treffer in dienst van Monaco.

Terug op Nederlandse bodem maakte Boadu eindelijk een einde aan de doelpuntendroogte. In de twintigste minuut legde Boadu met een goede loopactie Armando Obispo in de luren en schoof hij de bal door de benen van Joël Drommel in het doel. Boadu's dank ging ook uit naar het goede voorbereidende werk van Caio Henrique. Ondanks het doelpunt, gaf Boadu criticasters ook aanleiding tot kritiek. Boadu, die na zeventig minuten werd vervangen, hielp namelijk nog drie goede kansen om zeep. Bij twee van die mogelijkheden greep Obispo uitstekend in en revancheerde de PSV-verdediger zich voor zijn optreden bij de openingstreffer.

De voorhoede van PSV wist in de eerste helft geen potten te breken. Noni Madueke was onzichtbaar en Vinicius speelde in de punt van de aanval helemaal niets klaar. Als er ruimte kwam, grossierde PSV in slordigheden. Cody Gakpo haalde als enige aanvaller een voldoende. Ook het middenveld met Marco van Ginkel, Mario Götze en Boscagli haalde niet hun niveau. Na rust moest PSV uit een ander vaatje tappen en dat realiseerde het elftal van Schmidt zich ook. Al in de eerste tien minuten creëerden de Eindhoven meer mogelijkheden dan in de hele eerste helft. Het bleek de opmaat naar de gelijkmaker.

Het uitvallen van Gakpo deed zich voelen. De angel ging daarmee uit het aanvalsspel van de Eindhovenaren. Invallers Yorbe Vertessen en Bruma wilden wel, maar brachten Monaco niet meer aan het wankelen. PSV en Monaco stevenden zodoende lange tijd af op een gelijkspel. Ook omdat Monaco het wel goed leek te vinden. Maar in een van de spaarzame uitbraken kreeg PSV de deksel op de neus. Invaller Sofiane Diop reageerde attenter op een voorzet dan Max en tikte van dichtbij binnen. In de nog resterende blessuretijd wist PSV het tij niet meer te keren.

Opstellingen en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 7; Philipp Mwene 7, André Ramalho 7, Armando Obispo 7, Philipp Max 6.5; Marco van Ginkel 5.5 , Mario Götze 5.5, Olivier Boscagli 5.5; Noni Madueke 5 (56. Yorbe Vertessen 6.5), Vinicius 5 (87. Eran Zahavi -), Cody Gakpo 7.5 (64. Bruma 6)

Man of the match: Cody Gakpo