Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

21 oktober 2021, 21:03   Bijgewerkt: 17 februari 2022, 23:30

De derde speelronde in de Conference League en Europa League zit erop. Vanuit Nederlands perspectief was het een prima midweek. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

1. Feyenoord heeft goede papieren op het bereiken van de volgende ronde

De eerste drie wedstrijden zijn achter de rug en dat betekent dat de balans opgemaakt kan worden wat de tegenstand betreft. Arne Slot kon voor de start van de Conference League de verhoudingen in de poule niet goed inschatten, maar heeft inmiddels wel degelijk een idee. Zijn ploeg is misschien wel de beste van de vier: van Slavia Praag - dat voor rust werd weggeblazen in De Kuip - en een aan de bal zeer zwak Union Berlin werd gewonnen, de moeilijke uitwedstrijd in Israël leverde zonder Alireza Jahanbahsh een punt op. De Rotterdammers kunnen ook zeker gezien de andere uitslagen absoluut groepswinnaar worden, al is er wel één voorbehoud: Feyenoord speelt nog slechts één thuiswedstrijd...

2.GelreDome mag vaker uitverkopen

Niet veel vaker zal de GelreDome zo hebben gekolkt als tegen Tottenham Hotspur. Voor het eerst in zeven jaar speelde Vitesse een thuiswedstrijd in een uitverkocht stadion. Het kwam de sfeer duidelijk ten goede. Als een echte twaalfde man stond het publiek achter het team toen Vitesse het na rust even moeilijk had. De spelers begrepen de boodschap, rechtten de rug en betaalden de steun van de supporters terug met het winnende doelpunt van Maximilian Wittek. Vitesse heeft aan klantenbinding gedaan. Hoe mooi zou het zijn als de GelreDome veel vaker dan eens in de zoveel jaar uitverkoopt?

3. Goede gevoel bij PSV verdwenen

Natuurlijk: PSV had op basis van de tweede helft meer verdiend dan de nederlaag tegen AS Monaco. Maar was de ploeg in de voorronde nog de grote verzamelaar van coëfficiëntenpunten, oogstte het internationaal lof én versloeg het Ajax met ruime cijfers in de Johan Cruijff Schaal. Dát gevoel is inmiddels helemaal verdwenen. In de Eredivisie verspeelt men te veel punten, het spel is stroperig en in de competitie waarin het niet had willen spelen (de Europa League) staat het inmiddels op de derde plaats in de groepsfase na een in alle opzichten dubbelzure nederlaag tegen AS Monaco. Komend weekend tegen Ajax lijken Cody Gakpo en Noni Madueke na hun uitvallen niet inzetbaar voor Roger Schmidt. Het goede gevoel is momenteel wel even weg in Eindhoven, waar men één klein lichtpuntje heeft: Ibrahim Sangaré is na zijn schorsing weer inzetbaar…

4. Het kan bijna niet meer misgaan voor AZ

De buit is nog niet binnen, maar AZ heeft uitstekende papieren om door te stoten naar de knock-outfase van de Conference League. Op bezoek bij CFR Cluj won de ploeg van trainer Pascal Jansen met minieme cijfers, maar het krachtsverschil was groot. Als AZ het over twee weken in eigen huis opneemt tegen de Roemeense tegenstander, moeten de volgende punten worden bijgeschreven. Met een beetje geluk heeft de ploeg van trainer Pascal Jansen de groepswinst dan bijna binnen. Na drie wedstrijden is in elk geval duidelijk dat AZ voor niemand hoeft te vrezen. Cluj, Randers en Jablonec: het zijn stuk voor stuk mindere goden. En bovendien heeft AZ de smaak helemaal te pakken.

5. Te veel incidenten in Rotterdam

De zege van Feyenoord op Union Berlin is er eentje met een zwart randje. Zo zal over de aanval van hooligans in de Rotterdamse binnenstad op een delegatie van de Duitse clubleiding nog lang worden nagesproken. Andere smetjes: de tientallen supporters van Union Berlin die voorafgaand aan de wedstrijd slaags raakten met de ME en het merendeel van de meegereisde fans dat pas veel te laat in het stadion werd toegelaten. Feyenoord zal bovendien niet blij zijn mijn zijn eigen supporters die wéér vuurwerk afstaken. De UEFA deelde de Rotterdammers dit seizoen al vier boetes uit en nummer vijf is ongetwijfeld onderweg. Tot nu toe maakte Feyenoord al 124.125 euro over naar de Europese voetbalbond. En dan is er nog de imago-schade na de andere incidenten. Nee, smetteloos is het allemaal niet verlopen. De zege maakt gelukkig een hoop goed.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen