Vitesse rekent af met arrogant spelend B-elftal Spurs

21 oktober 2021, 20:46

Het zijn mooie dagen voor Vitesse. Vier dagen na de overwinning op rivaal NEC heeft het elftal van Thomas Letsch ook Tottenham Hotspur aan de zegekar gebonden. Maximilian Wittek maakte donderdagavond het enige doelpunt: 1-0. Vitesse was in het Conference League-duel ook de enige ploeg die aanspraak maakte op de drie punten. Het B-elftal van Spurs zette vanaf minuut één geen stap te veel. Vitesse speelde ook niet groots, maar kreeg wel loon naar werken en strafte de Engelse arrogantie af.

Voor het eerst in ruim zeven jaar speelde Vitesse in een uitverkochte GelreDome. Dit gebeurde in april 2014 voor de laatste keer. Destijds kwam Ajax op bezoek in Arnhem. De bijna 24.000 toeschouwers kregen niet de sterren van Tottenham te zien. Het basiselftal van Spurs dat afgelopen weekend met 2-3 zegevierde bij Newcastle United, was achtergebleven in Engeland. Dat betekende geen Harry Kane en Heung-min Son. Desalniettemin stond er met Steven Bergwijn, Davinson Sánchez, Giovani Lo Celso en Dele Alli nog genoeg kwaliteit op het veld. Vitesse had ten opzichte van de gewonnen Gelderse derby Matus Bero weer terug van een schorsing. Dat ging ten koste van Yann Gboho.

Vitesse had een hoopvolle openingsfase. Dat leverde Nikolai Baden Frederiksen vrij vlot een kansje op. De matchwinner van de Gelderse derby tegen NEC stuitte op doelman Pierluigi Gollini, die goed zijn doel uitkwam. Via Jacob Rasmussen was Vitesse halverwege de eerste helft nog het dichtste bij een doelpunt. De Deense verdediger verlengde een hoekschop met zijn hoofd en zag zijn inzet net voorlangs zeilen. Over het algemeen kon Vitesse aanvallend geen vuist maken. Achterin hadden de Arnhemmers de zaakjes op orde. Vitesse gaf voor rust niets weg tegen de Engelsen, die de oversteek naar Nederland niet hadden gemaakt om zich bovenmatig in te spannen.

Heel even, aan het begin van de tweede helft, schakelde Tottenham een tandje bij. Het bleef echter bij een schot op de lat van Bryan Gil. Het bleef in de tweede helft even slap wat de bezoekers lieten zien. Vitesse kreeg steeds meer ruimte, maar bleef voorin te slordig. Aan de werklust van de Arnhemmers lag het beslist niet en dat leverde de thuisploeg uiteindelijk een voorsprong op. Eli Dasa leidde de 1-0 fraai in. Met een zeer bekeken passje bediende hij Wittek, die rand zestien afdrukte in de rechter hoek. Tottenham maakte daarna geen aanstalten voor een slotoffensief en bleef Vitesse eenvoudig overeind. Door de knappe zege houdt Vitesse overwintering in de Conference League in eigen hand.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Schubert 5.5; Doekhi 7, Bazoer 7, Rasmussen 7; Dasa 7.5, Bero 6, Tronstad 6, Wittek 7 (87. Hajek -); Baden Frederiksen 5.5 (86. Buitink -), Darfalou 5.5, Openda 5 (90. Dominik Oroz -)

Man of the match: Eli Dasa

*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.