Heracles Almelo
0 – 0
SC Heerenveen

Ajax op rapport: tweemaal een negen voor uitblinkers

Ajax op rapport: tweemaal een negen voor uitblinkers

19 oktober 2021 – Ajax heeft een uiterst overtuigende overwinning geboekt in de Champions League. Voornaamste concurrent in strijd om de eerste plaats Borussia Dortmund werd met klinkende cijfers aan de kant geschoven. De Amsterdammers wonnen met 4-0. FCUpdate.nl zet de beoordelingen op een rij: wie waren de absolute uitblinkers bij de thuisploeg?

Remko Pasveer - 9
De ervaren doelman kreeg driemaal Erling Haaland voor zijn neus, maar kroonde zich tot winnaar van dat onderlinge duel. De van richting veranderde en krachtige uithaal eindigde op zijn handschoenen. Via de vingertoppen van Pasveer eindigde het tweede schot van de gelanceerde Haaland op de lat, terwijl hij na ruim een uur spelen ook op de derde poging een antwoord had. Op zijn 9 als eindcijfer is dan ook niets af te dingen.

Noussair Mazraoui - 7,5
Met zijn rushes aan de rechterkant en zijn sublieme balgevoel lijkt het soms net alsof Ajax met vier pure aanvallers speelt. Mazraoui is zeer comfortabel en stond dinsdagavond ook defensief zijn mannetje. Directe opponent Donyell Malen werd niet voor niets na een uur spelen gewisseld.

Jurriën Timber - 9
Het is verbluffend hoe comfortabel en rustig de jonge verdediger is, ook als hij oog in oog staat met misschien wel de allerbeste aanvaller ter wereld. Timber was ook voetballend nog van waarde. Met een geweldige pass zette hij Ryan Gravenberch voor rust oog in oog met de doelman, maar de middenvelder hielp die kans om zeep.

Lisandro Martínez - 8,5
Bleef na een kwartier spelen ijzig kalm toen Haaland in rap tempo op hem afstormde. De Argentijn bleef goed op zijn voeten staan en voorkwam daarmee een gevaarlijke uitbraak van de gevreesde Noor. De Argentijn leed één slippertje in balbezit, maar dat werd snel daarna opgelost.

Daley Blind - 8
De linksback was in de openingsfase al dichtbij een treffer, maar na een knappe passeeractie stuitte de verdediger op de keeper. Ruim een kwartier later werd de linksback echter alsnog beloond. Na een combinatie met Sébastien Haller schoot de verdediger de bal met buitenkant links achter de doelman. Zijn assist op de treffer van Haller was bovendien perfect op maat.

Edson Álvarez - 8
Het slot op de deur bij de Amsterdammers. De Mexicaan werd volop toegejuicht vanaf de tribunes. Dat is wel eens anders geweest: de middenvelder werd in zijn eerste maanden verweten geen typische Ajax-speler te zijn, maar veroverde met zijn gigantische arbeid en onderscheppingen de harten van het Amsterdamse publiek.

Ryan Gravenberch - 6,5
Het toptalent leed in de openingsfase veel balverlies. Bovendien dook de middenvelder oog in oog op met de doelman, maar hij ging onhandig op de bal staan. Ook na de onderbreking kreeg Gravenberch een enorme kans, maar zijn inzet eindigde op de handschoenen van de doelman. De Ajacied kan ongetwijfeld beter, maar dat viel vanwege het sterke optreden van zijn ploeggenoten nauwelijks op.

Steven Berghuis - 8,5
Bewees met zijn creatieve openingen het gelijk van Erik ten Hag, die hem de voorkeur gaf boven Davy Klaassen. Berghuis bewoog zich continu tussen de linies, versnelde het spel van de Amsterdammers en heeft als creatieveling een fantastische opening in huis. De conclusie is inmiddels wel duidelijk: Ajax wordt beduidend beter met de linkspoot in de ploeg.

Antony - 8
Was een gigantische plaag voor de defensie van Dortmund en beloonde zijn sterke optreden door na rust de derde treffer op het scorebord te krullen. De razendsnelle Antony werd veelvuldig in de diepte gelanceerd. Ongetwijfeld zullen alle scouts van de Europese wereldtop de naam van Antony driftig in hun notitieblokjes hebben genoteerd.

Sébastien Haller - 8,5
De Ivoriaanse spits rekent al wekenlang af met de forse kritiek op zijn spel van zijn eerste maanden. Haller was als aanspeelpunt een belangrijke factor in het spel van de Amsterdammers en verzorgde de assist op de 2-0 van Blind. Haller legde de bal panklaar voor de linksback. Ook voor de treffer van Antony kreeg hij na zijn kopbal een assist achter zijn naam.

Dusan Tadic - 7,5
Zijn vrije trap eindigde met enig fortuin in het doel, nadat Marco Reus de bal onbedoeld in het net verlengde. Tadic is met zijn inzicht en slimmigheidjes extreem belangrijk in het ultra-aanvallende spel van de Amsterdammers, dat Dortmund uiteindelijk te machtig werd.

INVALLERS

Davy Klaassen - 7
Moest tot zijn grote teleurstelling genoegen nemen met een plek op de reservebank, omdat coach Erik ten Hag de voorkeur gaf aan Steven Berghuis. Klaassen viel prima in, maar kon niet zo het verschil maken als zijn grote concurrent deed op de nummer tien-positie.

David Neres -
Speelde te kort voor een beoordeling

Devyne Rensch -
Speelde te kort voor een beoordeling

Mohammed Daramy - 
Speelde te kort voor een beoordeling

gerelateerd