Ajax declasseert Dortmund en kan volgende ronde CL ruiken

19 oktober 2021, 22:52

Ajax heeft dinsdagavond een geweldige overwinning geboekt op Borussia Dortmund. De ploeg van trainer Erik ten Hag speelde in de eigen Johan Cruijff ArenA een uitstekende wedstrijd en stuurde de Duitsers met een 4-0 nederlaag terug naar huis. Met negen punten uit drie wedstrijden is overwintering in de Champions League dichtbij voor de Amsterdammers.

Bij Ajax stonden tien van de elf basisspelers ruim voor de wedstrijd eigenlijk al vast. Alleen de strijd tussen Steven Berghuis en Davy Klaassen bleef tot het laatste moment spannend. Uiteindelijk koos Ten Hag op het middenveld voor Berghuis en moest Klaassen genoegen nemen met een plekje op de reservebank. Aan de zijde van Dortmund bleek Erling Haaland fit genoeg om te spelen in Amsterdam. Daarnaast was er ook een basisplaats voor Donyell Malen, die tussen 2008 en 2015 in de jeugdopleiding van Ajax speelde.

Ajax liet het daar niet bij zitten, al deelde Dortmund wat kleine speldenprikjes uit. De Amsterdammers namen de touwtjes vervolgens snel weer in handen en de 2-0 liet niet lang op zich wachten. Sébastien Haller legde de bal precies goed neer voor Blind, die de bal dit keer wel ver genoeg naar de hoek kreeg. Kobel kon daar niet bij en wist de tweede Amsterdamse treffer niet meer te voorkomen. Berghuis, Haller en Gravenberch waren in de slotfase van de eerste helft nog dicht bij de 3-0, maar zij misten scherpte in de afronding.

Datzelfde gold aan de overkant voor Haaland. De spits van Dortmund zat vrijwel de gehele eerste helft in de tang bij Jurriën Timber en Lisandro Martínez, maar slaagde erin om in de slotseconden toch nog te ontsnappen. Na een uitstekende pass van Malen zette Haaland Timber gemakkelijk van zich af. Het schot van de doelpuntenmachine werd daarna nog van richting veranderd, al bleek dat geen probleem voor routinier Remko Pasveer. De 37-jarige sluitpost bleek scherp en voorkwam de 2-1 met een fraaie reflex.

Ook in het tweede bedrijf schoot Ajax uit de startblokken. Mats Hummels werkte een voorzet van Tadic weg die anders voor de voeten van Haller of Antony was gevallen. Aan de overkant moest Pasveer daarna toch weer aan de bak. Haaland ontsnapte aan buitenspel en vuurde de bal via de doelman van Ajax op de lat. Net als in de eerste helft ging het spel op en neer en moest Kobel nog geen minuut later de 3-0 voorkomen. Gravenberch dacht andermaal zijn duit in het zakje te doen. De Zwitser ranselde de bal echter net voor de doellijn weg.

Tadic gaf keurig mee aan Blind, die Haller richting de tweede paal zag lopen. De voorzet van de linksback was uitstekend en de Franse spits was er als de kippen bij om de 4-0 achter Kobel te knikken. Ajax kreeg kansen op meer, maar Haller stuitte op Kobel en de rebound van invaller David Neres werd van de lijn gehaald. Een grote vernedering bleef Dortmund bespaard. Ajax speelt in de Champions League nog tegen Dortmund (uit), Besiktas (uit) en Sporting CP (thuis). Eerst wacht zondag de topper in de Eredivisie thuis tegen PSV.

Opstelling Ajax: Remko Pasveer; Noussair Mazraoui (83. Devyne Rensch), Jurriën Timber, Lisandro Martínez, Daley Blind; Ryan Gravenberch, Edson Álvarez, Steven Berghuis (69. Davy Klaassen); Dusan Tadic, Sébastien Haller (83. Mohamed Daramy), Antony (76. David Neres).

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen