Feyenoord
4 – 0
Fortuna Sittard

AZ in galavoorstelling overtuigend langs onherkenbaar FC Utrecht

AZ in galavoorstelling overtuigend langs onherkenbaar FC Utrecht

17 oktober 2021 – AZ heeft zondagmiddag op zeer overtuigende wijze afgerekend met een onherkenbaar FC Utrecht. De Alkmaarders speelden een geweldige wedstrijd, waardoor een 5-1 eindstand de verhoudingen op het veld goed heeft weergegeven. De ploeg van Pascal Jansen gaf gedurende de wedstrijd vrijwel niets weg, maar creëerde wel kans op kans. Bij Utrecht achterin was het een groot foutenfestijn, waardoor de ploeg van René Hake vandaag geen schim was van hoe voor de interlandperiode voor de dag kwam.

FC Utrecht was door de geweldige start van het seizoen op papier de favoriet voor het duel in Alkmaar, maar na afloop bleek maar weer eens dat de stand op de ranglijst niet zoveel zegt. De club uit de Domstad stond er op voorhand na acht wedstrijden nog nooit zó goed voor. AZ had het daarnaast heel moeilijk in het begin van het seizoen, maar lijkt langzamerhand uit het diepe dal te klimmen. Met drie overwinningen in de laatste drie wedstrijden (waaronder een Conference League-duel) nam het vertrouwen weer wat toe bij oefenmeester Pascal Jansen en zijn selectie.

Dat vertrouwen moest na de interlandperiode een vervolg krijgen met een goed resultaat tegen het FC Utrecht van René Hake, dat dit seizoen zonder de grote woorden echt officieel uit te spreken, misschien wel de top drie kan gaan aanvallen. De dreiging die de Utrechtenaren voorin te bieden hebben, ondanks het vertrek van sterkhouder Gyrano Kerk, valt positief op. Maar ook de goed georganiseerde defensie van de Domstedelingen, onder andere in het duel tegen Ajax, kreeg veel lof.

Echter lukte AZ al heel vroeg in dit duel wat Ajax 90 minuten lang niet lukte tegen FC Utrecht: namelijk scoren. De achterhoede van de bezoekers werd verrast door een geweldige lange pass van Jordy Clasie, waarna Vangelis Pavlidis van dichtbij kon binnentikken: 1-0. Een droomstart voor de thuisploeg, dat even later zelfs op 2-0 kwam. Jesper Karlsson schoot van buiten de zestienmeter te zachtjes recht op doelman Maarten Paes af, maar de doelman van Utrecht ging vreselijk de fout in. Het zachte schot glipte door de handen van de doelman, die tegen twee weken terug tegen Ajax niet te passeren was, heen. Daardoor waren de eerste twee kansen van de wedstrijd direct raak, waardoor FC Utrecht al vroeg in de achtervolging moest.

De achtervolging op een goede manier in gang zetten kreeg FC Utrecht niet voor elkaar. De ploeg van René Hake is in de eerste helft geen moment in de buurt van de goal van AZ gekomen en zag dat er alleen maar meer kansen ontstonden voor de thuisploeg. Dat had te maken met de uitstekende manier van druk zetten van de thuisploeg, want Utrecht werd het voetballen veelal onmogelijk gemaakt. Toch bleef Utrecht bij vlagen té veel risico nemen om te blijven voetballen, wat vlak voor rust genadeloos werd afgestraft door de thuisploeg. Dani de Wit knikte uitstekend raak, na een goede voorzet van Karlsson: 3-0.

Na de rust greep René Hake met twee wissels in. Dat resulteerde al snel in de eerste kans van de wedstrijd voor de bezoekers, maar doelman Peter Vindahl was alert en keerde de poging van Anastasios Douvikas. Met deze kans en met meer balbezit leken de bezoekers beter te beginnen aan het tweede bedrijf, maar na 10 minuten spelen werd de ploeg van Hake opnieuw in rouw gedompeld. Een dramatische organisatie van de restverdediging leidde de 4-0 van de thuisploeg in. De Wit kon van dichtbij zijn tweede van de middag binnenschieten en alle hoop die Utrecht nog had in een comeback laten verdwijnen.

In het resterende deel van de tweede helft kreeg AZ nog wat mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar dat werd Utrecht bespaard. Totdat Willem Janssen in de slotfase een penalty veroorzaakte, die werd benut door Albert Gudmundsson: 5-0. In de extra tijd maakte invaller Quinten Timber er nog 5-1 van, waarmee hij de eer voor zijn ploeg wist te redden. Door de overwinning zet AZ de goede reeks voort en klimt het verder omhoog op de ranglijst.

Opstellingen en beoordelingen[/h2]

AZ: Peter Vindahl 7, Yukinari Sugawara 6,5, Pantelis Hatzidiakos 7 (78. Sam Beukema -), Bruno Martins Indi 6,5, Owen Wijndal 7 (72. Aslak Witry -); Dani de Wit 7,5, Frederik Midtsjo 7,5 (72. Tijani Reijnders -), Jordy Clasie 7,5, Albert Gudmundsson 7,5, Vangelis Pavlidis 7 (72. Zakaria Aboukhlal -), Jesper Karlsson 8 (85. Peer Koopmeiners -)

FC Utrecht: Maarten Paes 4; Mark van der Maarel 4 (78. Hidde ter Avest -), Mike van der Hoorn 4, Willem Janssen 4, Django Warmerdam 5; Joris van Overeem 5 (46. Quinten Timber 6), Adam Maher 4,5, Sander van de Streek 5 (46. Othmen Boussaid 5,5; Bart Ramselaar 5,5, Anastasios Douvikas 5 (78. Remco Balk -), Mimoun Mahi - (14. Moussa Sylla 5)

Man of the match: Jesper Karlsson
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd