Feyenoord
2 – 0
Fortuna Sittard

Ajax toch in originele Three Little Birds-shirts, wel andere kousen

Ajax toch in originele Three Little Birds-shirts, wel andere kousen

16 oktober 2021 – Ajax speelt zaterdagavond in het Three Little Birds-shirt tegen sc Heerenveen in de Eredivisie. Anders dan in de Europese wedstrijden zullen daarop wel 'gewoon' de drie kleine vogeltjes achterop het shirt te zien zijn. Hoewel de UEFA een streep zette door dat ontwerp, mag het in de Eredivisie wel gewoon.

De vorige keer dat Ajax in het excentrieke derde shirt speelde in Nederland, tegen PEC Zwolle (0-2 winst), ontbraken de vogeltjes ook op de achterkant van het shirt. In het originele ontwerp stonden de vogels echter wel gewoon, alleen door de UEFA werd het tricot niet goedgekeurd. Omdat het geen clublogo is en ook niets te maken heeft met sponsoring of een logo van de kledingsponsor is. En andere uitingen zijn niet simpelweg toegestaan op shirts.

Voor de KNVB is het geen probleem, zo weet Ajax Life, dat eveneens schrijft dat de vogeltjes ditmaal wel te zien zullen zijn. Het thuisshirt van sc Heerenveen lijkt te veel op het uitshirt van Ajax, dat daarom mag uitwijken naar het derde shirt. Vermoedelijk moet er overigens wel alsnog een aanpassing worden gedaan: de thuisclub draagt ook zwarte sokken, waardoor de formatie van Erik ten Hag vermoedelijk met een andere kleur kousen zal aantreden.

Lees ookAjax moet Bob Marley-shirt aanpassen van de UEFA

Normaliter is het shirt alleen voor Europese wedstrijden van de Amsterdammers, daarop zullen de vogeltjes dus zéker niet te zien zijn. In het shirt heeft Ajax een eerbetoon verwerkt aan de legendarische reggae-zanger Marley, door rode, groene en gele details toe te voegen. Het tenue is ontwikkeld in samenspraak met de familie van Marley, wiens muziek nog wekelijks in de Johan Cruijff Arena klinkt. Het nummer Three Little Birds is vaste prik op wedstrijddagen.

gerelateerd