'Ontevreden Aké stapte na twee interlands naar Van Gaal'

'Ontevreden Aké stapte na twee interlands naar Van Gaal'

16 oktober 2021 – Louis van Gaal heeft een slechte beurt gemaakt bij Nathan Aké (26). De verdediger van Manchester City werd door de bondscoach weliswaar opgeroepen voor het Nederlands elftal in de afgelopen interlandperiode, maar zat zowel tegen Letland als Gibraltar op de tribune. Daarop is de linkspoot naar de bondscoach gestapt.

Als Van Gaal van tevoren had geweten dat hij Aké niet zou gebruiken, was de verdediger van Manchester City liever naar zijn familie gegaan. De vader van Aké is namelijk recent overleden en door het overvolle speelschema in Engeland is er weinig tijd om met zijn familie te zijn. Daarvoor zou zo'n interlandperiode gebruikt kunnen worden, maar door de oproep voor Oranje lukte dat niet.

Van Gaal besloot echter om in beide wedstrijden geen beroep te doen op Aké, die tweemaal op de tribune werd geposteerd. Volgens Valentijn Driessen schoot dat in het verkeerde keelgat bij Aké en heeft hij Van Gaal gezegd dat hij dan liever naar zijn moeder en broer was gegaan, juist vanwege wat hij meegemaakt had de laatste tijd. Hoe de bondscoach reageerde, is niet bekend, zo vertelde de journalist tijdens het tv-programma Veronica Inside.

Lees ookPlan Van Gaal afgemaakt: 'De KNVB zou het niet moeten toelaten'

Volgens Driessen had Van Gaal zo'n overweging zelf ook wel kunnen maken. "Hij is van het totale mensprincipe, maar dat betstaat nu opeens niet meer", foeterde hij. "Aké is nu echt voor Jan Lul bij het Nederlands elftal geweest." Tegen Noorwegen en Montenegro zat de voormalig Feyenoorder nog wel bij de wedstrijdselecties van Van Gaal, al kwam het ook in die interlandperiode nog niet tot een officiële interland onder de coach.

gerelateerd