UEFA komt in actie na veelbesproken doelpunt Mbappé

UEFA komt in actie na veelbesproken doelpunt Mbappé

15 oktober 2021 – Het veelbesproken doelpunt van Kylian Mbappé in de finale van de Nations League krijgt waarschijnlijk een staartje. Roberto Rosetti, scheidsrechtersbaas van de UEFA, vindt dat de buitenspelregel veranderd moet worden.

Mbappé maakte afgelopen zondag het winnende doelpunt in de eindstrijd van de Nations League. In een poging te voorkomen dat de aanvaller van Paris Saint-Germain een vrije doortocht zou krijgen, greep Eric García in. De Spaanse verdediger toucheerde de bal licht, maar Mbappé scoorde alsnog. Als Garciá van de bal was afgebleven, dan was de Fransman afgevlagd voor buitenspel.

Het besluit van om het doelpunt goed te keuren, zorgde voor veel onbegrip. Maar de arbitrage heeft volgens Rosetti juist gehandeld. "De speler speelde de bal opzettelijk, terwijl de tegenstander zich niet opzettelijk met het spel bemoeide", aldus de scheidsrechtersbaas. "Deze zaak laat ons echter zien dat de huidige interpretatie van de regel in strijd lijkt te zijn met de geest van de regel zelf, namelijk voorkomen dat spelers misbruik maken van hun buitenspelpositie."

Rosetti gaat proberen de buitenspelregel te veranderen. "Het standpunt van de UEFA is dat er manieren zijn om de formulering te verbeteren, zodat die in overeenstemming komt met het doel van de buitenspelregel en de geest van het spel. Ik heb al contact opgenomen met mijn collega's bij FIFA en IFAB (spelregelcommissie, red.) en zal oplossingen bespreken tijdens de volgende vergadering."

gerelateerd