Nederland zet volgende stap richting WK op moeiteloze avond

11 oktober 2021, 22:44   Bijgewerkt: 11 oktober 2021, 22:53

Het Nederlands elftal heeft de volgende stap gezet richting het wereldkampioenschap in Qatar. Oranje heeft nog twee punten nodig in de laatste twee duels om definitief niet meer achterhaald te kunnen worden in de kwalificatiepoule. Gibraltar moest vanaf de eerste seconde naar adem happen en stapte na negentig minuten met een 6-0 stand van het veld af.

Het was niet de vraag of Nederland zou winnen, maar met welke cijfers. Het eerste duel tussen beide ploegen in deze kwalificatiepoule eindigde in een 0-7 overwinning. Destijds kon de voetbaldwerg veertig minuten stand houden. Nu lukte het de ploeg nog geen tien minuten om Oranje van scoren af te houden. Een kopbal van Virgil van Dijk, na een corner van Memphis, was doelman Bradley Banda te machtig.

De debuterende doelman kon zich in de loop van de eerste helft wel een aantal keer onderscheiden. Zo pakte hij in minuut achttien een matige strafschop van Memphis na een handsbal. Twee minuten later nam de spits van FC Barcelona wel wraak door alsnog te scoren. Noa Lang kwam naar binnen, gaf een steekpass op Davy Klaassen en die tikte de bal breed richting Memphis. Het was voor de aanvaller een koud kunstje. In de blessuretijd mocht hij ook voor zijn tweede doelpunt aanleggen. Weer werd de bal op de stip gelegd na een handsbal. Deze keer was de sluitpost wel kansloos.

Na rust ging Oranje vrolijk door met aanvallen. Drie minuten was de tweede helft bezig toen Denzel Dumfries mocht juichen. Hij scoorde na een assist van Noa Lang, die de bal perfect op het hoofd van de rechtsback legde. De aanvaller van Club Brugge liet zich sowieso goed zien en bleek een uitstekende driehoek te vormen met Klaassen en Memphis. Nederland wisselde na zestig minuten twee keer na een rommelige fase. Frenkie de Jong en Steven Berghuis mochten naar de kant, Arnaut Danjuma en Wout Weghorst mochten proberen om de doelpuntenproductie te verhogen.

Vooral de aanvaller van Villarreal liet zich gelden met een paar goede acties en gevaarlijke voorzetten. Zijn uitstekende invalbeurt bekroonde hij een kwartier voor tijd met de vijfde treffer van Oranje. Na goed doorkoppen van Weghorst kon hij de bal van dichtbij voorbij Banda schoppen. Donyell Malen mocht nog tien minuten meedoen. De vervanger van Lang zorgde vier minuten voor tijd voor het slotakkoord met de 5-0 na een goede combinatie tussen Memphis en Wijnaldum. Kort daarvoor was Weghorst al dicht bij de vijfde goal na een voorzet van de Dortmund-aanvaller, maar zijn bal werd op de doellijn weggewerkt.