Feyenoord
2 – 0
Fortuna Sittard

Verbazing over goal Mbappé, maar: "Duidelijk geen buitenspel"

Verbazing over goal Mbappé, maar: "Duidelijk geen buitenspel"

11 oktober 2021 – Kylian Mbappé was zondagavond de gevierde man in de Nations League-finale door de beslissende treffer tegen de touwen te werken. De Fransman leek buitenspel te staan, maar de VAR greep niet in. Terecht, stelt Dick van Egmond.

"Dit is duidelijk geen buitenspel. De verdediger doet een bewuste poging de bal te onderscheppen. Hij raakt de bal, daarna heb je volgens de regels een nieuwe situatie en 'vervalt' de buitenspelsituatie van het moment dat de bal naar Mbappé wordt gespeeld", aldus Van Egmond in het Algemeen Dagblad. "Deze spelregel wordt al jarenlang toegepast, we zien het ook regelmatig. Het is geen arbitraire keuze, want een bewuste aanraking is een bewuste aanraking. Ook als het een kleine aanraking is, mag je deze goal absoluut niet afkeuren. Een bal die net over de lijn is, is ook gewoon over de lijn."

Lees ook: Busquets voelt zich bestolen: ''Wat scheids zegt totaal onlogisch''

Op sociale media en bij de Spaanse ploeg zorgde het doelpunt voor veel verbazing. Eric Garcia was de man van de sliding en kon zijn oren niet geloven toen de scheidsrechter vertelde dat het doelpunt terecht goedgekeurd was. "De scheidsrechter vertelde me dat de situatie veranderde omdat ik de bal probeerde te spelen. Wat moet ik dan doen? Opzij stappen en hem laten rennen? Blijkbaar is dat de regel… Hopelijk passen ze de regel in de toekomst aan, maar voor nu doet het gewoon heel erg veel pijn."

Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende keek ook verbaasd naar het beeldscherm toen het doelpunt niet afgekeurd werd. "Ik vind dat Mbappé nog steeds zijn voordeel haalt uit de buitenspelsituatie. Als je de onderschepping van de verdediger beschrijft als 'bewust', dan is het inderdaad buitenspel. Ik zeg niet dat ik het anders zou doen, maar ik vind het nog te onduidelijk."

Volgens Van Egmond is de regel bedacht 'om het aanvallende team te bevoordelen'. "Zo wordt het spel aantrekkelijker, doordat er minder goals worden afgekeurd. Ik geef er verder geen oordeel over, ik vind alleen dat de scheidsrechters een correct besluit hebben genomen."

gerelateerd