Vijf conclusies na moeizame zege van Oranje in Letland

8 oktober 2021, 23:00

Goed was het eigenlijk geen moment in Letland, maar het werd voor het Nederlands elftal wel een mooie vrijdagavond. Zelf won het dankzij een doelpunt van Davy Klaassen, maar belangrijker nieuws kwam er uit Turkije. Daar werd Noorwegen op een gelijkspel gehouden en dus ligt Nederland op schema voor het WK. FCUpdate.nl maakt de balans op na een moeizame overwinning. 

1. Davy Klaassen met recht koning van het openingsdoelpunt

In Amsterdam weten ze het al wat langer: maar Davy Klaassen neemt heel vaak het openingsdoelpunt voor zijn rekening bij de teams waarin hij speelt. Bij Ajax scoort hij regelmatig het eerste doelpunt (meestal ook van de wedstrijd), maar dat kunstje heeft hij ook in het Nederlands elftal onder de knie. De middenvelder was dit kalenderjaar goed voor vier treffers in het shirt van het Nederlands elftal. Alle vier zijn goals bleken de eerste Oranje-treffer van de avond, de laatste twee ook de eerste van de wedstrijd.

2. Clubvorm weegt wel degelijk mee

Frenkie de Jong en Memphis Depay hadden na de vorige interlandperiode – waar ze wél met een goed gevoel ingingen – heel zware weken bij FC Barcelona. En dat was de beide mannen aan te zien. Frenkie was ontzettend slordig en te weinig bepalend, Memphis had het eveneens zwaarder dan de voorgaande interlands, waarin hij bijna altijd wel op het scoreformulier kwam. Het zegt natuurlijk ook niet alles: Guus Til, Steven Berghuis en Cody Gakpo zijn in de Eredivisie wel in uitstekende vorm, maar konden het verschil eveneens niet maken. Maar de zware weken in Catalonië leken bij Frenkie en Memphis wel degelijk invloed te hebben.

3. Van Gaal heeft het geluk aan zijn kont hangen

Het zijn weliswaar zijn eigen woorden, maar als bondscoach van het Nederlands elftal is hij nog niet ongelukkig. Natuurlijk was het tegen Turkije geweldig, maar met iets minder fortuin was het WK een stuk verder weg geweest. In Noorwegen liet het gastland tegen Oranje een grote kans liggen in de slotfase en schoot Erling Haaland snoeihard op de paal. Ditmaal stond Justin Bijlow op de goede plek om een typisch puntenverlies-scenario te voorkomen, waarop iedereen in Letland had gehoopt. En terwijl Oranje een heel lelijke overwinning boekt, spelen concurrenten Turkije en Noorwegen ook nog eens gelijk tegen elkaar. Van Gaal is zeker niet ongelukkig, al dwing je geluk ook altijd een beetje af.

{image[350642][right-half][]}4. Lang heeft geen koudwatervrees 

In Nederland en België staat Noa Lang bekend als een blufgozertje, die voor niemand bang is. Toch is het in het Nederlands elftal altijd even afwachten of een speler ook daadwerkelijk geen koudwatervrees heeft. Dat heeft de aanvaller van Club Brugge vrijdagavond opnieuw laten zien. Als hij gelukkig was geweest in de afronding, had hij kunnen scoren bij zijn debuut of met iets meer geluk een assist op zijn naam kunnen schrijven. Zeker niet alles lukte, maar de buitenspeler speelde in elk geval met bravoure zoals we van hem gewend zijn. Maar toen hij even op links ging lopen, werd hij door Van Gaal wel degelijk gecorrigeerd.  

5. Opvallende verhoudingen bij het Nederlands elftal

Niet alle door Van Gaal opgeroepen spelers zitten bij de wedstrijdselectie van het Nederlands elftal. Wie de tribunegangers op voorhand had moeten aanwijzen, was misschien niet direct uitgekomen bij Joël Drommel en Nathan Aké. Laatstgenoemde is multifunctioneel, speelt bij Manchester City en was ruim een jaar geleden zelfs een tijdje basisspeler van Oranje. Drommel was de vorige keer nog de derde goalie bij Oranje en staat nu lager in de pikorde dan Mark Flekken. Al is het maar goed dat de goalie van PSV niet in de basis stond, want tegen Willem II liet hij zien na een wedstrijd lang niet te hoeven doen niet op zijn best te zijn. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen