Welke coach zet eerste stap met 'topclub' Newcastle? Vijf opties

Welke coach zet eerste stap met 'topclub' Newcastle? Vijf opties

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

20 oktober 2021 – Newcastle United zette deze woensdagochtend coach Steve Bruce op straat. Het ontslag van de zestigjarige Engelsman was onvermijdelijk, na de matige start en de grenzeloze ambities van de voor miljoenen overgenomen club. FCUpdate.nl zette eerder vijf potentiële trainerskandidaten op een rij: wie mag het fraaie project gaan leiden?

Roberto Mancini (56 jaar)

De naam die in de wandelgangen direct opduikt, is die van Roberto Mancini. En dat is op zich niet zo'n vreemde gedachte: Mancini stond namelijk ook bij Manchester City aan de wieg van een succesperiode, toen die club ook in handen viel van rijke, nieuwe eigenaren. Mancini was in Manchester de opvolger van Mark Hughes, die in Engeland vaak in één adem wordt genoemd met baantjesjagers Sam Allardyce en ook Bruce. Toch lijkt het niet aannemelijk dat Mancini zomaar naar Newcastle komt. De coach is erg succesvol met de Italiaanse nationale ploeg, waarmee hij afgelopen zomer de Europese titel binnenhaalde. Maar wellicht kunnen de allure van de Premier League en een topsalaris bij Newcastle hem alsnog verleiden tot een terugkeer naar Engeland.

Rafael Benítez (61 jaar)

De euforie toen Rafael Benítez in 2016 bij Newcastle United arriveerde was misschien niet zo groot als het volksfeest dat ontstond na de overname van donderdag. Toch werd de Spanjaard als een god onthaald in het Noorden van Engeland. Het feit dat iemand met zijn staat van dienst een poging wilde wagen Newcastle voor degradatie te behoeden, moest toch wel iets zeggen. Hij was nota bene een paar maanden eerder nog de grote baas bij Real Madrid. Het lukte Benítez - ondanks een stijgende lijn in resultaten - niet om de club in de Premier League te houden, maar hij bleef Newcastle wel trouw.

Benítez promoveerde met Newcastle als kampioen in het Championship en leidde de club naar een respectabele tiende plaats in de Premier League. Na het seizoen erna als dertiende te zijn geëindigd, besloot hij zijn contract niet te verlengen. Benítez voelde een grote verbondenheid met de stad en de fans van Newcastle, maar had het gevoel aan een dood paard te trekken met de weinig uitgevende eigenaar Ashley aan het bewind. Inmiddels zit Benítez - die goed ligt bij de nieuwe eigenaren van Newcastle - bij Everton, maar het gezegde 'oude liefde roest niet' is er niet voor niets. Benítez kan bij Newcastle eindelijk afmaken waar hij aan was begonnen.

Antonio Conte (52 jaar)

Nog een Italiaanse oefenmeester die zijn sporen al heeft verdiend in de Premier League. Als trainer van Chelsea veroverde Antonio Conte in 2017 de Premier League-titel en won hij een jaar later de FA Cup. Toch moest de coach door een vijfde plaats in zijn tweede seizoen vertrekken van eigenaar Roman Abramovich. Conte liet daarna fraaie dingen zien bij Internazionale, de club die hij in 2021 na enkele magere jaren weer naar de eerste Serie A-titel wist te leiden. Conte staat er in Engeland goed op en heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit terug te willen keren naar de Premier League. Daarbij zit Conte sinds zijn vertrek bij Internazionale zonder club en zou hij direct kunnen instappen bij Newcastle. De vraag is alleen of hij dat zelf ziet zitten, nu de club op de voorlaatste plaats staat en het nog maar de vraag is wat er precies mogelijk is in de winterstop. Maar als Bruce het seizoen mag afmaken en Newcastle in de hoogste Engelse klasse weet te behouden, zou Conte eigenlijk een topkandidaat moeten zijn.

Lucien Favre (63 jaar)

Misschien kiest Newcastle er bewust voor om niet direct de allergrootste naam binnen te halen, misschien alleen al omdat de échte toppers liever later willen instappen bij de club. In dat geval zou Lucien Favre geen gekke keuze kunnen zijn. De Zwitserse coach heeft een karrenvracht aan ervaring opgedaan en was met name in de Bundesliga succesvol bij Borussia Mönchengladbach. Favre weet na zijn dienstverband bij Borussia Dortmund ook hoe het is om bij een grote club met grote verwachtingen te werken en ambieert een speelstijl die goed ligt bij het grote voetbalpubliek. Net als Conte zit Favre zonder club, nadat Borussia Dortmund in december 2020 besloot afscheid te nemen van de trainer. Van zijn erelijst moet Favre het in ieder geval niet hebben, al werd hij als eindverantwoordelijke bij FC Zürich wel twee keer landskampioen van Zwitserland.

Steven Gerrard (41 jaar)

Misschien niet de eerste naam die te binnen schiet, maar waarom zou Steven Gerrard zijn trainersloopbaan niet kunnen vervolgen in de Premier League? Het Liverpool-icoon heeft bij Rangers in Schotland een fraaie reputatie opgebouwd en bemachtigde met de club de Schotse landstitel na jaren van ellende, met onder andere terugzetting naar het vierde niveau door financiële problemen. Gerrard kent de Premier League goed en zal de ambitie hebben om het ook daar te laten zien. De vraag is of zijn prestaties in Schotland genoeg zijn voor de nieuwe beleidsbepalers bij Newcastle om hem de felbegeerde job te gunnen. En of huidig Newcastle-coach Bruce ook niet in staat zou zijn om met Rangers kampioen te worden. Voor Gerrard zou het echter een fantastische stap kunnen zijn, zeker nu Jürgen Klopp voorlopig wel met de scepter blijft zwaaien op Anfield bij Gerrards liefde Liverpool.

Door: Brian Wijker

Reacties

gerelateerd