Ajax moet fors verkopen om transfermarkt-verlies te voorkomen

7 oktober 2021, 14:23

Ajax moet in de winterstop spelers verkopen om géén verlies te draaien op de transfermarkt in het huidige seizoen. In alle voorgaande seizoenen boekten de Amsterdammers onder directeur voetbalzaken Marc Overmars een flinke winst, maar vooralsnog staat de teller fors in de min. Daar kan in de winterstop nog verandering in komen, maar dan moet er flink worden verkocht en dat ligt niet in de lijn der verwachting. 

Die conclusie trekt Ajax Showtime in een analyse op basis van de jaarcijfers van Ajax, dat overall ook verlies maakt. 'Na de balansdatum zijn de transferresultaten in de zomertransferperiode lager dan verwacht', liet de club daarin weten. Een grote uitgaande transfer bleek deze zomer niet haalbaar, omdat Andre Onana, David Neres en Nicolas Tagliafico niet weggingen en een bod op bijvoorbeeld Edson Álvarez werd afgewezen.

'Zowel het operationele resultaat als het resultaat na belastingen in 2021/2022 zullen door deze impact naar verwachting negatief zijn. Mogelijke transferresultaten en sportieve resultaten in de tweede helft van het seizoen 2021/2022 kunnen er voor zorgen dat alsnog een positief nettoresultaat tot stand kan worden gebracht', aldus Ajax. Dat betekent op transfergebied simpelweg spelers verkopen en over de hele linie goed presteren in Europa voor hoge premies. 

Lees ookTransfermarkt meldt grootste waardedaling ooit in Eredivisie

Alleen Lassina Traoré, Kjell Scherpen en Jurgen Ekkelenkamp werden in de zomer verkocht, de transferbedragen van de eerderverkochte Razvan Marin en Lassina Traoré kwamen nog wel binnen. In totaal moet Overmars echter voor minimaal vijftig miljoen euro verkopen om nog een positieve transferbalans te hebben over het seizoen 2020/21. Dat heeft ermee te maken dat aankopen worden afgeschreven over een langere periode. Alleen Steven Berghuis, Mohamed Daramy en Jay Gorter werden gehaald, maar dat bedrag wordt verdeeld over de duur van hun contract.

Zodoende is de balans van uitgaande transfers een bedrag waarbij de transfersommen uitgesmeerd zijn over de afgelopen seizoenen. Als de afschrijvingen op de vergoedingssommen net zo hoog of hoger zijn dan de laatste jaren, zal Overmars nog flink zijn best moeten doen om een plus bij te schrijven. Dat betekent op transfergebied simpelweg verkopen. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen