PSV baalt flink: verzoek voor 'Fortuna-uit' afgewezen

PSV baalt flink: verzoek voor 'Fortuna-uit' afgewezen

7 oktober 2021 – PSV heeft geprobeerd om de wedstrijd op bezoek bij Fortuna Sittard op zondag 7 november te verplaatsen. De Eindhovenaren komen na een midweekse speelronde in de Europa League al om 14.30 in actie in de Eredivisie, maar als het aan de club had gelegen, was het duel pas om 20.00 uur gespeeld op dezelfde dag. Daar stak de burgemeester van Sittard echter een stokje voor.

Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. Voor de Nederlandse clubs geldt dat ze dergelijke verzoeken mogen doen en vanuit de KNVB is het protocol dat er in principe meegewerkt wordt, omdat het coëfficiëntenpunten oplevert voor Nederland en er geld naar een pot gaat voor alle clubs in de Eredivisie. Alle autoriteiten moeten echter wel toestemming geven en dat kwam er in dit geval niet vanuit Hans Verheijen, de burgervader van Sittard.

Voor PSV is het een behoorlijke aderlating, want over de afgelopen tien jaar verspeelde de club behoorlijk wat punten na een Europese week. 'Onvoldoende rust tussen wedstrijden in Europees verband en in de Eredivisie kost de club aantoonbaar punten', schrijft het ED, dat het onderzoek uitvoerde. 'In de afgelopen tien jaar, dus vanaf seizoen 2011/2012, presteerde PSV na een wedstrijd in de B-divisie van de UEFA bijna elk seizoen slechter dan gemiddeld. Het effect was overigens ook zichtbaar in de seizoenen dat PSV in de Champions League actief was.' 

Lees ookSterk elftal PSV niet langs TOP Oss; terugkeer Madueke

Na een wedstrijd in de Europa League pakte PSV in de laatste tien seizoenen 1,87 punt gemiddeld versus 2,08 punt bij een 'normale' speelronde in Nederland. Daarbij ligt het puntverlies hoger als PSV eerder op de zondag speelt dan later, waardoor de club flink zal balen van de afwijzing. Voor de fans is het wel goed nieuws; tegen Sparta liet de achterban duidelijk weten dat het tegen voetbal op zondagavond is. De tribune van de harde kern bleef de eerste twintig minuten leeg, al heeft PSV met dat statement getuige het verzoek richting Sittard weinig gedaan.

gerelateerd