Spanje eerste Nations League-finalist na revanche op Italië

6 oktober 2021, 22:48   Bijgewerkt: 7 oktober 2021, 00:13

De twee missies die Spanje woensdagavond had zijn allebei geslaagd. Met een 1-2 zege op Italië nam het revanche voor de verloren halve finale op het EK en plaatste het zich bovendien voor de finale van de Nations League. Een rode kaart voor Leonardo Bonucci maakte het de Europees kampioen al in de eerste helft bijzonder lastig. 

Italië - Spanje was een fraai affiche om deze interlanddagen mee af te trappen. Een affiche dat bovendien afgelopen zomer op het EK ook al op het programma stond. Toen bereikte de uiteindelijke kampioen Italië na strafschoppen de finale. Dit keer gingen de Spanjaarden dus voor revanche en dat deden ze met Gavi als de meest verrassende basisspeler. Met zijn zeventien jaar en 62 dagen is hij sinds vandaag de jongste debutant ooit in de Spaanse nationale ploeg. 

Lees ook: Bijzondere basisplaats voor Barça-talent in Nations League-kraker

Het werd echter al snel de wedstrijd van aanvallers Ferran Torres en Mikel Oyarzabal. Na iets meer dan een kwartier spelen zorgden de twee samen namelijk voor de openingstreffer van de Spanjaarden. Vanaf links gaf Oyarzabal de bal strak voor, waarop Torres de bal knap binnenwerkte: 0-1. Vrijwel direct erna kreeg Marcos Alonso al de kans om de score te verdubbelen, maar zijn inzet belandde via Gianluigi Donnarumma op de paal. 

Aan de andere kant was het Italië dat vervolgens iets gevaarlijk kon worden. Aan die fase kwam echter abrupt een einde toen Bonucci in minuut 42 zijn tweede gele kaart gepresenteerd kreeg. Hij plantte zijn elleboog in het gezicht van Sergio Busquets en op de beslissing van de scheidsrechter was dan ook niet veel aan te merken. De daardoor lastig om te draaien situatie werd nog iets lastiger voor Italië toen Torres kort voor rust opnieuw toesloeg. Opnieuw was Oyarzabal de aangever, wiens voorzet de Manchester City-speler keurig binnenkopte.

In de tweede helft ging Italië nog wel op zoek naar een comeback, maar dit leek een kansloze operatie. Federico Chiesa was nog één keer dichtbij, maar raakte de paal en bevond zich bovendien in buitenspelpositie. Buiten die ene mogelijkheid was het na rust lange tijd eenrichtingsverkeer voor Spanje, bij wie met de achttienjarige Villarreal-middenvelder Yemerie Pino inmiddels nog een jonge debutant in de ploeg was gekomen. 

De Spanjaarden verzuimden echter om de kansen op 0-3 af te maken, waarmee het het tienkoppige Italië te lang in leven hield. Zo kon het dat de laatste tien minuten van de wedstrijd nog onnodig spannend werden. Nota bene uit een hoekschop van Spanje kon Italië toeslaan. De Azzurri waren razendsnel aan de andere kant, waar Chiesa het overzicht bewaarde en Lorenzo Pellegrini in de gelegenheid stelde de 1-2 binnen te tikken. 

Zo werd het nog even spannend, al bleken de Italianen met een man minder niet meer in staat om daadwerkelijk tot een slotoffensief te komen. Spanje trok de 1-2 over de streep en bereikte daarmee de finale van de Nations League. Morgen (donderdag) zullen Frankrijk en België in de andere halve finale uitmaken wie de andere kanshebber voor die prijs zal zijn. Voor Italië zit een tweede eindzege dit kalenderjaar er in ieder geval niet meer in. De ploeg verloor na een ongeslagen reeks van 37 (!) duels voor het eerst weer een wedstrijd. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen