Dames Feyenoord schrijven historie met zege in eerste Klassieker

3 oktober 2021, 14:09

De eerste Klassieker binnen het vrouwenvoetbal is zondagmiddag gewonnen door Feyenoord. De Rotterdamse dames zegevierden in eigen huis met 4-1 tegen Ajax en klimmen op de ranglijst van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen over de rivaal uit Amsterdam heen. In Rotterdam waren ruim tweeduizend toeschouwers aanwezig.

Gesteund voor het Legioen schoot Feyenoord uit de startblokken op Trainingscomplex 1908. Ajax had moeite met de felle thuisploeg en na elf minuten namen de Rotterdammers een voorsprong. Een hoekschop viel ineens voor de voeten van Jada Conijnenberg, die met een droge knal voor de 1-0 zorgde. Daar bleef het niet bij voor het team van Danny Mulder. Na uitstekend werk van Pia Rijsdijk kon Maxime Bennink tien minuten voor rust de 2-0 tegen de touwen schuiven.

Dat werd echter niet de ruststand in Rotterdam-Zuid. Uit het niets liet Ajax zichzelf zien en schoot Nadine Noordam na een corner de aansluitingstreffer achter Jacintha Weimar. Nadat een schot van Sherida Spitse over vloog, gooide Ajax na de thee zijn eigen glazen in. Stefanie van der Gragt kon namelijk met een directe rode kaart vertrekken na een natrappende beweging ten opzichte van Rijsdijk.

Met tien man had Feyenoord het lastig en deelde Ajax een aantal waarschuwingen uit via Noordam en Chasity Grant. In de slotfase kon de thuisploeg alsnog uitlopen naar een ruime overwinning. Cheyenne van den Goorbergh scoorde na een enorme blunder voor Ajax-goalie Isa Pothof en Rijsdijk pikte ook nog haar doelpuntje mee na slordig uitverdedigen van Ajax. Annoek Boshuizen had het diep in de tweede helft nog mooier kunnen maken, maar de aanvoerder faalde vanaf elf meter.