Vijf conclusies na de duels van Feyenoord, AZ, PSV en Vitesse

Vijf conclusies na de duels van Feyenoord, AZ, PSV en Vitesse

1 oktober 2021 – De tweede speelronde in de Conference League en Europa League zit erop. Het was vanuit Nederlands perspectief een vruchtbare Europese midweek, met een boost op de coëfficiëntenlijst tot gevolg. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.


1. Coëfficiëntenpolonaise met recht
Natuurlijk. Als Vitesse gewonnen had van Stade Rennais of minimaal een punt had gepakt, zag het er nog beter uit omdat Frankrijk een directe concurrent is in de coëfficiëntenstrijd. Maar door de goede prestaties van Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en ook de Arnhemmers eerder is Nederland dit seizoen het beste land van Europa. Met 6.400 haalden 'we' al gigantisch veel punten binnen, meer dan bijvoorbeeld achtervolgers Duitsland (5.214), Engeland (5.000), Zwitserland (5.000) en Servië (5.000). Als onze dramatische voetbaljaar 2017/18 wordt weggestreept, zijn nummer zes Frankrijk en nummer vijf Portugal serieus binnen handbereik. Laat dat tweede Champions League-ticket maar komen! 

2. Hand Slot duidelijk merkbaar
Feyenoord speelde tegen Slavia Praag een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft walste de ploeg van trainer Arne Slot over de Tsjechische tegenstander, na rust moesten de Rotterdammers alle zeilen bijzetten om de overwinning uit het vuur te slepen. Het laat zien dat Feyenoord uit meerdere vaatjes kan tappen. Af en toe wordt een heel hoog niveau aangetikt, zoals in de eerste helft tegen Slavia Praag. Maar als de tank leeg is en er geknokt moet worden voor een goed resultaat, zoals in de tweede helft, dan is Feyenoord daar ook toe in staat. Een vechtmachine die ook nog eens heel goed kan voetballen; de hand van Arne Slot is duidelijk merkbaar.

3. Wisselbeleid Schmidt
Er is al veel gezegd en geschreven over het wisselbeleid van Roger Schmidt. De Duitse oefenmeester heeft er een handje van om al zijn wisselmogelijkheden te benutten en sterkhouders vroegtijdig naar de kant te halen. Ditmaal had Schmidt het gelijk aan zijn zijde. Gisteravond leek PSV even in de problemen te komen toen Sturm Graz op 1-2 kwam. Schmidt besloot even later om Eran Zahavi en Ritsu Doan naar de kant te halen en Carlos Vinicíus en Yorbe Vertessen binnen de lijnen te brengen. Het zorgde voor nieuw elan bij de Eindhovenaren, die de rug rechtten en de wedstrijd in hun voordeel beslisten. Eén van de invallers, Vertessen, was zelfs trefzeker.

4. Sugawara ontpopt zich tot rots in de branding
Rechtsback Yukinari Sugawara werd lang bestempeld als 'harde werker', maar zou finesse tekort komen om bij AZ uit te groeien tot de definitieve vervanger van de naar Turkije vertrokken Jonas Svensson. Tegen Jablonec gaf de Japanner zijn ijzersterke optreden van zondag tegen Go Ahead Eagles een glansrijk vervolg. Verdedigend was Sugawara met sterke tackles en stevige blocks een sta-in-de-weg voor de Tsjechen. Aanvallend droeg hij eveneens een steentje bij, zo bediende hij Jesper Karlsson van ver een aantal keer op maat. Aanwinst Aslak Witry leek zeker van een basisplaats in Alkmaar, maar lijkt zich te kunnen gaan opmaken voor een flinke concurrentiestrijd. Een die Sugawara voorlopig misschien al wel gewonnen heeft.

5. Vitesse zonder Bazoer én Tannane kwalitatief te licht voor Europa
Natuurlijk had Vitesse zomaar een punt kunnen pakken tegen de tien overgebleven Fransen, die met name in de eerste helft in Arnhem bar weinig lieten zien. Maar zonder de rebellerende Oussama Tannane miste het wel een brok creativiteit in het elftal. Hoewel Maximilian Wittek wederom scoorde, was na de pauze duidelijk dat de Fransen een tandje erbij zetten. Toen vervolgens Riechedly Bazoer, ongelukkig bij de gelijkmaker van Stade Rennais, met een blessure het veld moest verlaten, stond er uiteindelijk simpelweg te weinig kwaliteit op het veld. De miljoenenploeg van Rennes had sterk de overhand en vaker gescoord als het met elf man blijven staan. In dat kader hebben de Arnhemmers de kans op een punt uiteindelijk wél laten liggen. 

gerelateerd