Wiedemeijer ziet geen heil in verplaatsen VAR-scherm in De Kuip

Wiedemeijer ziet geen heil in verplaatsen VAR-scherm in De Kuip

27 september 2021 – Reinold Wiedemeijer ziet geen reden om het VAR-scherm in De Kuip een andere plek te geven. Afgelopen zaterdagavond werd tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Groningen (5-3) scheidsrechter Joey Kooij naar de kant geroepen om de duw van Bryan Linssen in aanloop naar de 4-3 van Guus Til te beoordelen. De arbiter vond het geen overtreding en keurde het doelpunt goed.

Dat het scherm waar Kooij de beelden moest bekijken vlak voor supporters staat, vond NEC-trainer Rogier Meijer onbegrijpelijk. "Ik vind dat het VAR-scherm per direct ergens anders moet worden neergezet in De Kuip. In elk ander stadion waar ik ben geweest, staat het VAR-scherm in de spelerstunnel of in een dug-out die daar speciaal voor is gemaakt. Zo zou het overal moeten zijn, maar dat kan blijkbaar niet", zei hij bij De Gelderlander.

Maar Wiedemeijer, scheidsrechtercoördinator bij de KNVB, is niet voornemens om te voldoen aan de wens van Meijer. "Het scherm stond bij Feyenoord in het begin tussen de dug-outs. Dan heb je weer het probleem dat spelers en trainers zich ermee gaan bemoeien", zegt hij bij ESPN. "En ook daar zit publiek. In De Kuip zit het publiek er overal bovenop. Dat maakt De Kuip ook zo mooi. Ze hebben het scherm naar de andere kant verplaatst en je ziet het: dat publiek staat er toch. Dat scherm staat veilig, er staat een beveiliger voor. En Kooij kan gewoon op het scherm kijken. En ja, dat ze mee gaan roepen en blèren, dat doen ze in elk stadion. Daar moeten de scheidsrechters maar tegen kunnen."

Over de beslissing van Kooij om het doelpunt van Til goed te keuren, is Wiedemeijer heel genuanceerd. "In dit geval was alles goed geweest. Als de scheidsrechter of VAR wel of niet had ingegrepen. Op moment kolkte het al in De Kuip. Als het een cruciaal moment is, en dat zou dit kunnen zijn, dan vinden wij er niks mis mee dat de scheidsrechter naar het scherm wordt geroepen. Want we hebben ook wel scheidsrechters horen zeggen na afloop van de wedstrijd: had de VAR maar ingegrepen, dit had ik zelf wel willen zien."

gerelateerd