Valentijn Driessen: 'Als Ajax punten verspeelt, ligt dat aan Ajax'

Valentijn Driessen: 'Als Ajax punten verspeelt, ligt dat aan Ajax'

27 september 2021 – Valentijn Driessen ziet Ajax steeds dominanter worden in de Eredivisie. Er staat op dit moment geen maat op de Amsterdamse koploper, stelt de chef voetbal in zijn column in De Telegraaf. Volgens Driessen is er door de UEFA-inkomsten nationaal sportieve scheefgroei ontstaan.

Ajax liet in de tweede speelronde punten liggen tegen FC Twente (1-1), maar won zijn andere wedstrijden met overtuigende cijfers. 'Als Ajax in het begin van het seizoen punten verspeelt, ligt dat aan Ajax en niet aan de tegenstander. Hoe je de kampioen op dit moment ook tracht te bestrijden; op de Nederlandse velden is er niemand tegen bestand', schrijft Driessen.

In vier van de zeven wedstrijden scoorde Ajax vijf keer of vaker. Het FC Groningen van trainer Danny Buijs hield afgelopen weekend de schade beperkt: 3-0. 'Hoe hoog de uitslag tegen Ajax uitvalt, ligt aan Ajax. Hebben ze zin om negentig minuten gas te geven, of gaat de handrem erop na een helft, een kwartier voor tijd of bij 5-0? Buijs was blij dat de score alleszins dragelijk was. Dat had weinig met de Groningse strategie te maken. Met het Amsterdamse vizier op scherp zou zijn ploeg zomaar driemaal extra hebben moeten aftrappen.'

In de komende twee thuiswedstrijden treft Ajax hoger aangeschreven tegenstanders: FC Utrecht en PSV. 'René Hake en Roger Schmidt moeten het Ajax zo moeilijk mogelijk maken. Maar gezien de huidige krachtsverhoudingen in de Eredivisie en het beschikbare spelersmateriaal zal Ajax zelfs in die twee confrontaties de grootste tegenstander van Ajax zijn', stelt de voetbaljournalist.

De tendens dat één topclub nationaal de toon voert, merkt Driessen ook op als de kampioenen van België, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland enkele jaren in de groepsfase van de Champions League spelen. 'De tientallen miljoenen aan UEFA-inkomsten zorgen nationaal voor sportieve scheefgroei. 'We care about football', maar intussen draait de strijd om de landstitel in Nederland de nek om en helpt mee de Eredivisie als Mickey Mouse-competitie weg te zetten.'

gerelateerd