FC Twente zet uitstekende reeks voort met zege

26 september 2021, 16:35   Bijgewerkt: 26 september 2021, 19:19

FC Twente heeft zondagmiddag in Friesland de goede reeks voorgezet en de vierde overwinning op rij geboekt. In het Abe Lenstra Stadion was de ploeg van Ron Jans met 2-3 te sterk voor sc Heerenveen. De Tukkers kwamen na zeventig minuten op een 0-3 voorsprong, maar de blunderende ploeg van Johnny Jansen gaf niet op en maakte het nog spannend in de slotfase. Echter ontstond de wervelstrom te laat en was het niet genoeg voor een puntendeling.

Heerenveen en FC Twente stonden voorafgaand dit duel allebei op tien punten. De Tukkers begonnen het seizoen nog erg moeizaam, maar hebben inmiddels een goede flow te pakken. De laatste drie wedstrijden, tegen respectievelijk AZ, FC Utrecht en Vitesse, werden allemaal gewonnen. Heerenveen startte in tegenstelling tot FC Twente geweldig aan het seizoen, maar verloor afgelopen week in de midweekse speelronde van Feyenoord. De Friezen waren echter al met al tevreden over de seizoenstart.

Over de start van de wedstrijd kon Heerenveen echter niet tevreden zijn, want na tien minuten kwamen de bezoekers al op voorsprong. Ibrahim Dresevic kwam met zijn elleboog ongelukkig in het gezicht van Ricky van Wolfswinkel terecht. De VAR vond dat voldoende voor een strafschop, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot het advies overnam: strafschop voor de bezoekers. Van Wolfswinkel ging vervolgens zelf achter de bal staan en schoot overtuigend binnen: 0-1. Een droomstart voor FC Twente, dat het de thuisploeg erg moeilijk maakte.

Na 25 minuten spelen ontstond de volgende tegenvaller voor de Friezen, want Siem de Jong moest het veld verlaten met hamstringblessure. Zo zat het de thuisploeg niet mee, want ook op het veld kwam het niet aan voetballen toe op de helft van Twente. Na een halfuur spelen leken de Tukkers de voorsprong dan ook te verdubbelen. Ramiz Zerrouki schoot de bal op prachtige wijze van afstand in de bovenhoek, maar de VAR constateerde dat er een Tukker net aan buitenspel stond voorafgaand deze aanval. Daardoor kwam de thuisploeg goed weg, maar Heerenveen moest wel wat aan het eigen spel gaan veranderen om tot kansen te komen.

Enige spelverbetering was er niet te zien bij de thuisploeg, waarna FC Twente nu wél echt de 0-2 op het scorebord zette. Een enorme fout van Milan van Ewijk leidde deze goal in, want de rechtsback speelde de bal veel te kort terug op doelman Erwin Mulder. Daan Rots profiteerde optimaal en zette zijn ploeg daardoor vlak voor rust op een 0-2 voorsprong.

In de tweede helft zagen we hetzelfde spelbeeld als in het eerste bedrijf. Heerenveen kwam er niet uit, terwijl FC Twente het wel goed vond en de bal rustig liet rondgaan. Daardoor ontstonden er ook veel minder mogelijkheden, wat tot een minder aantrekkelijke tweede helft leidde in het Abe Lenstra Stadion. Zonder kansen viel er toch nog een goal in het tweede bedrijf. Uitgerekend Sven van Beek wilde de bal terugspelen naar doelman Xavier Mous, die de geblesseerde Erwin Mulder was komen vervangen, maar hij stond alleen ergens anders opgesteld dan wat Van Beek had verwacht. Vervolgens rolde de terugspeelbal het eigen doel in, waardoor Van Beek zijn achtste (!) eigen doelpunt maakte in de Eredivsie én FC Twente op een 0-3 voorsprong zette.

Deze eigen goal vatte de middag van Heerenveen wel goed samen. De ploeg van Johnny Jansen zat geen moment echt in de wedstrijd, waardoor het voor de bezoekers uit Enschede een heerlijke middag werd. Toch deden de Friezen twintig wat terug. Tibor Halilovic haalde maar eens uit en zag zijn schot via Robin Pröpper in het doel gaan: 1-3. Opeens ontstond er bij het publiek en de spelers van Heerenveen een stemming van: het kan nog. Dat bleek na tachtig minuten al helemaal zo te zijn, want Henk Veerman maakte er 2-3 van. Opeens was Heerenveen dat de lakens uitdeelde maar deze wervelstorm kwam te laat op gang, waardoor FC Twente, dat het zichzelf in de slotfase onnodig moeilijk maakte, de vierde overwinning op rij heeft geboekt.

Opstellingen en beoordelingen

sc Heerenveen: Erwin Mulder 5 (46. Xavier Mous 5); Milan van Ewijk 4, Ibrahim Dresevic 5, Sven van Beek 4, Lucas Woudenberg 5.5 (80. Rami Kaïb -), Joey Veerman 6, Nicolas Madsen 5 (61. Benjamin Nygren 5), Tibor Halilovic 5, Siem de Jong 5 (28. Arjen van der Heide 5,5), Henk Veerman 6, Anthony Musaba 5,5 (62. Filip Stevanovic 6).

FC Twente: Lars Unnerstall 6,5; Luca Everink 7 (63. Julio Pleguezuelo 6), Mees Hilgers 6,5 , Robbin Pröpper 6, Gijs Smal 6; Ramiz Zerrouki 7, Michal Sadílek 7, Michel Vlap 6.5 (74. Jesse Bosch -); Daan Rots 6,5, Ricky van Wolfswinkel 7 (80. Manfred Ugalde -) Dimitris Limnios 6 (80. Virgil Misidjan -)

Man of the match: Ricky van Wolfswinkel

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.