Til de grote man bij Feyenoord na knotsgekke slotfase tegen NEC

25 september 2021, 23:10   Bijgewerkt: 25 september 2021, 23:53

Feyenoord heeft de mooie week, met overwinningen op PSV en SC Heerenveen, een goed vervolg kunnen geven. In de thuiswedstrijd tegen NEC namen de Rotterdammers al snel een 2-0 voorsprong, maar de Nijmegenaren knokten zich geweldig terug en bogen de achterstand zelfs om in een 2-3 voorsprong. Een stunt zat er echter niet in voor NEC, dat Feyenoord er alsnog met de drie punten vandoor zag gaan (5-3). Een knotsgekke wedstrijd in Rotterdam. Guus Til was met twee doelpunten de grote man bij de thuisploeg.

Weinigen hadden er in het afgelopen seizoen rekening mee gehouden dat NEC zou promoveren naar de Eredivisie. Toch kregen de manschappen van Rogier Meijer het voor elkaar. Ze werden echter snel van hun roze wolk afgetrapt. Op bezoek bij Ajax stond NEC na 45 minuten al op een 5-0 achterstand. Dat niet weer, moet Meijer hebben gedacht. Verrassend was het dan ook niet dat hij zijn ploeg zaterdag in De Kuip in een systeem met vijf verdedigers liet spelen. Feyenoord blaakte van het zelfvertrouwen. Nadat het vorige week met indrukwekkende cijfers won in Eindhoven (0-4), moest SC Heerenveen er woensdagavond ook aan geloven (3-1).

Een hard gelag voor NEC, dat dus al na het eerste kwart meer aan aanvallen moest gaan denken. Daarvoor was de promovendus eigenlijk niet naar Rotterdam gekomen. Ze komt al zo moeilijk tot scoren dit seizoen, slechts vier keer in de eerste zes wedstrijden. Ook in De Kuip kon NEC in eerste instantie weinig potten breken in aanvallend opzicht. Toch stond na 32 minuten voetballen de 2-1 op het scorebord. Jonathan Okita liet zien dat hij wel degelijk wat kan met een bal. Hij gaf de bal op fraaie wijze mee aan Magnus Mattsson, die de bal één keer meenam en Justin Bijlow vervolgens kansloos liet.

Wat een doelpunt met het vertrouwen van een elftal kan doen, bewees NEC. De Nijmegenaren hadden in het eerste half uur helemaal niets in te brengen, maar kregen na de 2-1 van Mattsson vleugels, terwijl Feyenoord alleen maar minder ging spelen. Dat resulteerde nog voor rust in de Nijmeegse gelijkmaker. Tyrell Malacia liet zich wel heel eenvoudig de bal ontfutselen door Édgar Barreto, die de bal vervolgens op het hoofd van Okita slingerde. De aanvaller kopte de bal terug naar Cas Odenthal, die het doeltreffende tikje gaf: 2-2! Een gelijke stand bij rust, daar hadden Arne Slot en de aanwezige Feyenoord-supporters waarschijnlijk geen moment rekening mee gehouden.

De Rotterdammers moesten na rust dus uit een ander vaatje tappen. De tweede helft was echter nog geen minuut onderweg of NEC kreeg al een grote kans om de leiding te nemen. Elayis Tavsan deed er echter te weinig mee. Een nieuwe waarschuwing dus voor Feyenoord, dat vervolgens met de steun van de achterban op jacht ging naar de voorsprong. De thuisploeg stuitte echter telkens op de defensie van NEC, die het in de tweede helft een stuk beter voor elkaar had, al raakte Malacia na ruim een uur spelen wel de paal.

Diezelfde Til was in de slotfase opnieuw de gevierde man bij de thuisploeg. Met zijn tweede van de avond bracht hij de Rotterdammers op een 4-3 voorsprong. Of het genoeg was voor de overwinning? Ja, uiteindelijk wel. NEC verkocht zijn huid heel duur, maar kreeg in blessuretijd ook nog de vijfde tegentreffer om de oren. Cyriel Dessers stuurde Odenthal het bos in en schoot vervolgens doeltreffend raak. Zo werd het alsnog een mooie avond voor Feyenoord, al was het heel moeizaam wat de ploeg van Slot liet zien. NEC bleef daarentegen met lege handen achter.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 6, Lutsharel Geertruida 5.5, Gernot Trauner 6, Marcos Senesi 6, Tyrell Malacia 6, Jens Toornstra 5.5 (67. Fredrik Aursnes 6), Guus Til 8, Orkun Kökcü 6.5, Alireza Jahanbaksh 5 (67. Cyriel Dessers 6.5), Bryan Linssen 5.5, Luis Sinisterra 6.

NEC: Mattijs Brandenhorst 6.5, Bart van Rooij 6.5, Iván Márquez 6.5, Cas Odenthal 7, Souffian El Karouani 6, Lasse Schöne 6.5, Édgar Barreto 7.5 (85. Rodrigo Guth -), Jordy Bruijn 6.5 (Javier Vet 6), Elayis Tavsan 7 (68. Ole Romeney 6), Jonathan Okita 7.5 (85. Ilias Bronkhorst -) , Magnus Mattsaon 7 (74. Calvin Verdonk -).

Man of the Match: Guus Til

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.