Excelsior-fenomeen Dallinga, NAC en Verbeek onvoldoende

24 september 2021, 22:02

Excelsior is de nieuwe koploper van de Eerste Divisie. De Rotterdammers versloegen door Thijs Dallinga, de topscorer van de Eerste Divisie, vrijdagavond ook Jong PSV. Het eveneens winnende ADO Den Haag heeft evenveel punten en strijdt mee om de eerste periodetitel: in de laatste speelronde wordt dat nog ongekend spannend.

Excelsior – Jong PSV 3-0

Thijs Dallinga is hard op weg om een absoluut fenomeen te worden in de Eerste Divisie. Na het vertrek van Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts lag er een aardige erfenis, maar die heeft het talent bijzonder goed ingevuld. Tot vrijdagavond had hij al zeven goals genoteerd en na tien minuten had hij vrijdagavond zijn eerste goal er alweer inliggen. In blessuretijd sloeg hij opnieuw toe uit een diepe bal en besliste de wedstrijd, waar in de absolute slotfase ook Couhaib Driouech nog op het scoreformulier kwam. Aangever? Uiteraard, Dallinga.

De GraafschapJong FC Utrecht 2-2

Met vijf overwinningen op rij is na Jong AZ ook de beloftenploeg in de Domstad uitstekend bezig. In Doetinchem zorgde Rick Dekker weliswaar voor een voorsprong voor De Superboeren, maar toch kwam er een puntje voor de bezoekers, al zullen ze er niet blij mee zijn. Door de nederlaag van Jong AZ op Louis van Gaal's Telstar lag de koppositie voor het oprapen en die leek er ook te komen: eerst maakte Jeffry Fortes een eigen doelpunt en juist in de fase dat de thuisploeg aandrong op de zege, maakte Derensili Sanches Fernandes uit de counter de 1-2. Diep in blessuretijd voorkwam De Graafschap-talent Philip Brittijn de zesde overwinning en kopposite voor de Domstedelingen.

FC Eindhoven – NAC Breda  2-0

Waar eindigt de gifbeker voor NAC Breda? Na het dramatische vertrek van Maurice Steijn met een kwalijke rol van de fans, is er onder opvolger Edwin de Graaf een enorme blessuregolf gekomen met dramatische prestaties tot gevolg. Door twee kinderlijke fouten op het middenveld gaf NAC Breda al na twaalf minuten twee goals weg (Enrico Hernández & Joey Sleegers) en die tik kwam het niet meer te boven. Virtueel stond de club zelfs lang alleen onderaan de Eerste Divisie, maar dat was ook het enige dat níet uit de gifbeker kwam. Maar op doelsaldo wordt die plek alleen nog vermeden...

ADO Den Haag – Roda JC 2-0

Financieel gaat het rampzalig met ADO Den Haag, maar sportief gezien gaat het de club voor de wind. Door de zege op Roda JC, via een van richting veranderd schot van Sem Steijn en Vincent Besuijen, blijft de club volop in de promotierace met de gedeelde eerste plaats, al was de overwinning vooral de bekroning op een prachtig eerbetoon. Voor de wedstrijd stond de club namelijk op mooie wijze stil bij de uitzichtloze ziekte van de 21-jarige supporter Dani én in de 21e minuut deed men dat in de Hofstad nogmaals (zie onder). Kippenvel en kracht bijgezet met een overwinning: zo'n club mag niet verloren gaan.

Almere City FC – FC Dordrecht 2-2

Het avontuur voor Gertjan Verbeek in Almere verloopt bijzonder moeizaam. Na ruim een half uur stond het namelijk met 0-2 achter tegen hekkensluiter FC Dordrecht en hoewel een nederlaag uiteindelijk werd afgewend, hield het opnieuw niet over wat de mannen van de ervaren coach lieten zien. Krijgt hij het nog op de rit?