Vitesse zegeviert bij FC Groningen in krankzinnig duel

Vitesse zegeviert bij FC Groningen in krankzinnig duel

22 september 2021 – Vitesse heeft woensdagavond op bezoek bij FC Groningen de derde zege van het seizoen geboekt: 0-1. Die zege was goed voor drie punten, maar niet per se voor het zelfvertrouwen. Yann Ghobo zette Vitesse in de eerste helft, waarin Mike Te Wierik én Daniël van Kaam rood kregen, weliswaar op voorsprong, maar de Arnhemse omgang met de riante overtalsituatie was vervolgens belabberd te noemen.

FC Groningen en Vitesse zijn dit seizoen nog altijd op zoek naar de goede vorm. Beide ploegen presteren tot nu toe zeer wisselvallig. Zo verloor FC Groningen vorig weekend op bezoek bij Willem II (2-1) en dolf Vitesse het onderspit in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-4). Nu troffen de nummers dertien (Groningen) en elf (Vitesse) elkaar dus in een rechtstreeks duel en de vraag vooraf was: wie slaat de weg naar boven in?

Aanvankelijk leek Vitesse die weg het graagst te willen vinden. De Arnhemmers lieten direct de aanvallende intenties zien, maar creëerden daarbij weinig kansen. Groningen keek in die beginfase vooral de kat uit de boom, maar kroop, naarmate de eerste helft vorderde, steeds verder uit de schulp. Het spelbeeld kantelde en de thuisploeg creëerde de eerste kansen.

Het was Cyril Ngonge die Groningen twee keer op voorsprong had kunnen zetten. Eerst raakte hij de buitenkant van de paal en even later schoot hij in kansrijke positie over. Geen vuiltje aan de lucht dus voor de ploeg van Danny Buijs. Het kan daarentegen verkeren, want na een halfuur spelen kreeg het duel een bizarre wending. Te Wierik kreeg een rode kaart na een harde overtreding op Loïs Openda, Ghobo opende de score namens Vitesse en Van Kaam maakte hands waardoor ook hij vroegtijdig mocht inrukken.

Alsof deze knotsgekke tien minuten nog niet genoeg waren, werd de wedstrijd in de rust (!) stilgelegd wegens ongeregeldheden op de tribune. Markus Schubert werd vermoedelijk geraakt door een glas bier, waarna arbiter Allard Lindhout besloot om de rust wat te verlengen.

Nadat de rust was teruggekeerd in de Euroborg kon de wedstrijd na een klein halfuurtje worden hervat. Groningen keek tegen een achterstand aan en moest het duel met negen man afmaken. Dat klonk als een schier onmogelijke opgave voor de ploeg van Danny Buijs, die zag dat zijn manschappen zich niet zonder slag of stoot overgaven. Groningen probeerde er nog wat van te maken.

De achterstand achtervolgden de Noorderlingen dus nog, maar deze was nog altijd minimaal. Vitesse creëerde tegen negen Groningers niet per se grote kansen. Sterker nog: het ging erg slecht om met de overtalsituatie. Er was nauwelijks dreiging, waardoor Groningen soms zelfs nog uit kon breken. Spanning alom in het hoge Noorden, maar goals vielen er uiteindelijk niet meer. Zo boekte Vitesse uiteindelijk toch een ietwat zwaarbevochte zege op het Groningse negental. Het klimt door de overwinning naar een voorlopige zevende plaats, terwijl Groningen afzakt naar de veertiende plaats.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 6; Mike Te Wierik 4.5, Wessel Dammers 5.5, Neraysho Kasanwirjo 6, Mo El Hankouri 5.5; Thomas Suslov 5.5 (Paulos Abraham -), Daniël van Kaam 4.5, Bart van Hintum 5.5 (90. Damil Dankerlui -); Cyril Ngonge 6 (74. Michael de Leeuw -), Jørgen Strand Larsen 5.5 (74. Romano Postema -), Daleho Irandust 5

Vitesse: Markus Shubert 6; Tomáš Hájek 6, Riechedly Bazoer 6 (90. Alois Oroz -), Jacob Rasmussen 6, Eli Dasa 6; Matúš Bero 5 (64. Patrick Vroegh 5), Sondre Tronstad 6 (46. Oussama Tannane 5.5), Maximilian Wittek 6; Yann Ghobo 6.5 (80. Daan Huisman -), Nikolai Baden Frederiksen 5, Loïs Openda 6 (81. Oussama Darfalou -)

Man of the Match: Yann Ghobo
*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd