Prachtgoal Groenen bij eerste Leeuwinnen-zege onder Parsons

21 september 2021, 22:37

De Oranje Leeuwinnen hebben hun eerste overwinning op de route naar het WK van 2023 te pakken. Nadat het vrijdag thuis tegen Tsjechië niet lukte, werd dinsdagavond in IJsland een keurige 0-2 zege behaald. Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen verzorgden daarbij de doelpunten.

Voor de Leeuwinnen staat deze interlandperiode in het teken van een nieuw begin. Na een ietwat teleurstellend verlopen toernooi op de Olympische Spelen - Nederland werd in de kwartfinale na penalty's uitgeschakeld door de VS - begon het nu namelijk aan de kwalificatie voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Dat deed het bovendien onder de nieuwe bondscoach Mark Parsons, die de naar Engeland vertrokken Sarina Wiegman opvolgt. Hij debuteerde vrijdag nog met een teleurstellend 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië, maar revancheerde zich vandaag.

Het duurde 23 minuten voor Daniëlle van de Donk - die door de terugkeer van Sherida Spitse op het middenveld als rechtsbuiten aan de wedstrijd begon - de openingstreffer voor haar rekening zou nemen. Zij ontving de bal van Jackie Groenen en schoot 'm uit de draai keurig in de korte hoek binnen: 0-1. Na rust ging het overigens beter draaien toen Van de Donk gewoon weer vanaf het middenveld ging spelen. Dat werd mogelijk gemaakt door de invalbeurt van aanvalster Lineth Beerensteyn, die Jill Roord afloste.

In die bezetting werd het al snel 0-2, waarbij Beerensteyn zelf de assist verzorgde. Alle credits voor het doelpunt moeten echter naar de maakster, Jackie Groenen, die de bal van zo'n twintig meter fantastisch in de kruising vuurde. Het hoogtepunt bleek ook direct de eindstand te betekenen. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord, waardoor de eerste zege onder Parsons een feit is. Zo sluit de bondscoach de eerste week met zijn nieuwe ploeg ongeslagen en met vier punten af.