Ook steun voor opmerkelijke wisselbeleid PSV-coach Schmidt

Ook steun voor opmerkelijke wisselbeleid PSV-coach Schmidt

21 september 2021 – Na de pijnlijke 0-4 nederlaag tegen Feyenoord kreeg PSV-trainer Roger Schmidt ontzettend veel kritiek. Vooral het wisselbeleid van de Duitser moet het ontgelden, toch is niet iedereen het oneens met zijn keuzes. Voormalig PSV-trainer Jan Reker, die ook algemeen directeur was in Eindhoven, gaat voor een groot deel mee met Schmidt.

"Schmidt doet het vanaf zijn eerste dag bij PSV al zo en is er heel consequent in. Hij kiest voor frisse spelers die voor nieuwe energie moeten zorgen. Omdat het tegen Feyenoord een keer slecht uitpakte is er nu een hoop kritiek", legt Reker uit tegenover De Telegraaf. "Het is voor ons vrij ongebruikelijk wat hij doet. Vroeger stuurde je als trainer het sterkste elftal het veld in. Maar toen had je niet de informatie waarover Schmidt allemaal kan beschikken."

Volgens hem maakt Schmidt de keuzes ook op basis van data. Als dat goed gecommuniceerd wordt richting de spelers, kan dat ook absoluut voordelen hebben. "Iedereen blijft scherp, want de kans is veel groter dat je aan de beurt komt. Voor het groepsproces is de werkwijze zeker niet verkeerd." Volgens hem moeten ook de voetballers gewoon hard blijven werken als ze een keer gewisseld worden. "Dat mag niet afhangen van het wisselbeleid van een trainer."

Lees ookVan Hanegem hard voor Schmidt: 'Ze zijn niet gek, hé'

Ook kritische geluiden over Schmidt
Reker lijkt overigens een van de weinigen die het wisselbeleid van Schmidt steunt. In de analyse van afgelopen weekend komt ook Algemeen Dagblad-journalist Maarten Wijffels tot de conclusie dat het anders zal moeten in Eindhoven. 'Roger Schmidt bezorgt PSV-fans rode vlekken, omdat-ie al zowat klaarstaat met het wisselbordje als er net is afgetrapt', schrijft hij. In oktober speelt PSV weer een aantal toppers na Europese wedstrijden en moet de nadruk misschien meer op de Eredivisie wat de opstellingen betreft.

'In een denkbeeldige belangenpiramide stond geen wedstrijd in het drieluik écht centraal. En toen de strijd tegen Feyenoord bij een 0-1 achterstand vroeg om herziening van het draaiboek, bleef Schmidt bij het script. Rationeel mag het zo werken. Fans en ook sommige spelers kijken daar vanuit hun gevoel anders naar', weet hij. De competitie zou volgens hem op de eerste plaats moeten komen, om niet net als vorig seizoen op grote afstand van Ajax te eindigen. In de podcast van het AD snapt Sjoerd Mossou ook weinig van Schmidt. "Ik vind die aanname van Schmidt dat spelers niet negentig minuten belast kunnen worden bijzonder. Hoe kan je in september nou een selectie hebben, waarin je spelers niet twee duels in de week aan kunnen?", vraagt hij zich hardop af.

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat de externe kritiek na het duel met Feyenoord ook intern dreigt in te slaan. Volgens het regionale medium moet Schmidt de knikkers in de kruiwagen zien te houden. 'Schmidt lijkt wel erg veel rekening te houden met de fysieke componenten bij wissels. Hij spaart de leden van zijn groep soms om te voorkomen dat ze in het rood moeten spartelen. Daarbij doen reservebeurten of terugroepacties mentaal ook iets met zijn spelers en dat aspect lijkt in het geheel wat onderbelicht te blijven. Voetbal is zoveel meer dan alleen tactische listen verzinnen of afgaan op data en parameters die iets vertellen over de lichamelijke staat van spelers. Het draait ook om hiërarchie, ritme, automatismen en vertrouwen, om maar wat te noemen', stelt het ED. 

gerelateerd