FC Utrecht start onderzoek na staking: "Moet een streep trekken"

FC Utrecht start onderzoek na staking: "Moet een streep trekken"

20 september 2021 – Richard Martens was dit weekend een veelbesproken man. De arbiter staakte het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk (2-2) tijdelijk nadat de supporters van de thuisclub meerdere dingen op het veld gooiden. Nadat een aansteker op het gras kwam, vond de leidsman het genoeg geweest: hij stuurde de ploegen richting de kleedkamer. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is lovend en ook de thuisclub gaat onderzoeken wie zich misdroegen op de tribune.

"Hij heeft het keurig gedaan", stelt de voormalig arbiter in het Algemeen Dagblad. "Je moet een keer een streep trekken. Als we hier niets aan doen, waar eindigt het dan? Het is gewoon een protocol om in te grijpen bij wangedrag. Dat is afgesproken en moet worden toegepast als er vuurwerk of voorwerpen op het veld worden gegooid. Het lijkt nu alleen net of het hem is opgedragen vanuit de KNVB om een statement te maken, dat is niet correct. Maar hij heeft het wel keurig gedaan. Je kunt niet elke gegooide beker zien als scheidsrechter, maar het is wel de bedoeling dat het protocol consequent wordt uitgevoerd.''

Lees ook: Willem Janssen zet zijn vraagtekens bij staking Utrecht-RKC

FC Utrecht zelf is ook niet blij met de actie van de fans. "Er is tijdens de wedstrijd al ingegrepen op de tribunes om het gooien op het veld tegen te gaan. We kijken, net als bij andere wedstrijden en volgens het protocol, met behulp van videobeelden van de wedstrijd of er strafbare feiten kunnen worden geconstateerd. In dat geval treden we, ook net als anders, uiteraard op", vertelt een woordvoerder van de club uit de Domstad.

Overigens is het niet alleen een probleem in de Galgenwaard. Bij de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle werden dit weekend ook meerdere dingen op het veld gegooid. Zelfs stoeltjes belandden op de grasmat. Kevin Blom legde de wedstrijd tweemaal stil, maar ging uiteindelijk niet de catacombe in. "De eerste speelronden geven aanleiding om er meer aandacht aan te besteden. Let wel, het is ter bescherming van de spelers. Een volle beker op je hoofd wil je niet", besluit Van Egmond.

gerelateerd