Berghuis moest wennen: "Van Feyenoord naar Ajax is niet niks"

Berghuis moest wennen: "Van Feyenoord naar Ajax is niet niks"

18 september 2021 – Na zijn eerste goal voor Ajax in de Champions League heeft Steven Berghuis nu ook zijn eerste Eredivisietreffer erin liggen. De aanvaller lijkt op en buiten het veld beter in zijn vel te zitten dan enkele weken geleden, al ziet hij dat zelf niet helemaal zo. 

Namens ESPN verweet Hans Kraaij Jr. de Ajacied dat hij in zijn eerste wedstrijden minder opeiste dan hij bij Feyenoord deed. Als voorbeeld noemde hij een eerdere vrije trap die hij Zakaria Labyad liet nemen. "Ik kreeg mee dat daar wat verbazing over was, maar ik denk dat Zakaria ook een heel goede vrije trap heeft. In die tijd heb ik Jens Toornstra of Orkun Kökcü ook regelmatig vrije trappen laten nemen. Ik denk dat het een beeld is dat dan ontstaat", antwoordde Berghuis.

Ook de opmerking dat hij nu pas zijn draai begint te vinden, is volgens Berghuis niet helemaal waar. "Ook in het begin heb ik goede wedstrijd gespeeld. Tegen NEC thuis, tegen PSV in de Johan Cruijff Schaal. Iedereen die ergens nieuw komt, moet even wennen aan z'n omgeving. Hier helemaal: je gaat van Feyenoord naar Ajax, dat is niet niks." Daarbij heeft zijn periode bij Oranje Berghuis geholpen, stelde hij. "Ik kwam terug met goede wedstrijden in de benen en ben daar fysiek ook iets sterker geworden."

In de laatste wedstrijden, waarin Berghuis indruk maakte, speelde hij als 'tien' in plaats van rechtsbuiten. Zelf denkt hij dat die rol hem goed ligt. "Als ik mezelf ontleed als voetballer, ben ik een echte aanvallende middenvelder die mensen aan het werk zet en daarbij zelf ook kan scoren. Dan kan je heel goed op rechts spelen, maar ook op tien. Daar heb ik toch iets meer bewegingsvrijheid, kan ik links en rechts uitkomen. Ik vind het een fijne positie."

gerelateerd