Ontketend Ajax haalt net niet de dubbele cijfers tegen Cambuur

18 september 2021, 21:59   Bijgewerkt: 18 september 2021, 22:04

Drie dagen na de 1-5 overwinning op Sporting Portugal heeft Ajax ook in de Eredivisie flink huisgehouden. De Amsterdammers waren zaterdagavond veel en veel te sterk voor SC Cambuur: 9-0 . Ajax nam na de 4-0 ruststand geen moment gas terug in de tweede helft. Invaller Mohamed Daramy maakte zijn eerste in rood-wit, terwijl ook Steven Berghuis de rekening heeft geopend in de Eredivisie. Als Ajacied, uiteraard.

Vorig seizoen was het dan eindelijk zover. Cambuur kreeg een jaar later dan gepland waar het al die tijd al recht op had: promotie naar de Eredivisie. De start was ongelukkig, met nederlagen tegen FC Groningen en PSV, maar in de laatste twee wedstrijden maakte de ploeg van Henk de Jong veel indruk. Eerst werd FC Twente met 2-0 verslagen, waarna Go Ahead Eagles vorige week op een 5-2 nederlaag werd getrakteerd. SC Cambuur beleefde dus een prettige aanloop naar zaterdagavond, al was De Jong zich er uiteraard van bewust dat er in Amsterdam iets anders van zijn ploeg gevraagd zou worden.

Ajax schoot een paar dagen geleden in Lissabon nog flink uit de startblokken, maar had tegen Cambuur duidelijk even de tijd nodig om op gang te komen. Desondanks stond het na nog geen twintig minuten spelen al 2-0. De score werd geopend door Jurriën Timber, die na een goede ingreep en op aangeven van Berghuis kon afdrukken. Diezelfde Berghuis was een paar minuten later zelf trefzeker. Dusan Tadic gaf strak voor en Berghuis schoot binnen in de verre hoek, zijn eerste Eredivisietreffer voor Ajax.

Was Cambuur dan kansloos in de Johan Cruijff Arena? Dat niet per se. De promovendus meldde zich, zodra het kon, op de helft van Ajax en was via Issa Kallon zelfs dicht bij de aansluitingstreffer. Ajax ging in de eigen Johan Cruijff ArenA echter heel effectief met de kansen om, dus stond het na een halfuur spelen 3-0. Berghuis gaf voor, Calvin Mac-Intosch greep maar half in en Noussair Mazraoui kon uiteindelijk afdrukken. Zo speelde Ajax helemaal niet groots en Cambuur helemaal niet slecht, maar was het na 45 minuten al ruimschoots beslist.

Neres maakte er in de eerste helft namelijk ook nog 4-0 van. Dat deed hij fraai, al vallend na een afgemeten voorzet van Tadic. Ajax ging na rust vrolijk door en had via Berghuis al vroeg in de tweede helft op 5-0 moeten komen, maar de Oranje-international kon een goede voorzet van Neres niet tot doelpunt promoveren. Tien minuten later lag de bal wel achter de ongelukkige Sonny Stevens. Hoe de vijfde treffer tot stand kwam, maakte Tadic niet uit. Hij stond in het middelpunt van het vijfde Amsterdamse feestje.

Daar bleef het niet bij, want Ajax had er echt ongelooflijk veel zin in. Neres maakte op aangeven van Daramy zijn tweede van de avond en dus de negende Amsterdamse treffer. Ging Ajax de tien halen? Nee, dat niet. De Amsterdammers wilden wel, maar de goal viel niet meer. SC Cambuur ging er desondanks met het schaamrood op de kaken vanaf. Het zelfvertrouwen na de zeges op FC Twente en Go Ahead Eagles kreeg een flinke dreun. En Ajax? Dat gaat dinsdag tegen Fortuna Sittard op jacht naar een volgende monsterzege.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Remco Pasveer 6.5, Noussair Mazraoui 7 (46. Perr Schuurs 6.5), Jurriën Timber 8.5, Lisandro Martínez 7, Nicolás Tagliafico 6.5 (62. Daley Blind 6), Edson Álvarez 6.5 (62. Kenneth Taylor 6.5), Ryan Gravenberch 7, David Neres 8, Steven Berghuis 7.5, Dusan Tadic 7.5 (62. Mohamed Daramy 8), Sébastien Haller 6.5 (72. Danilo 6).

SC Cambuur: Sonny Stevens 5, Doke Schmidt 5, Calvin Mac-Intosch 4, Marco Tol 6, Alex Bangura 5.5, Mees Hoedemakers 5, Michael Breij 6 (74. Mitchel Paulissen -), Jamie Jacobs 5.5 (46. Johndly van der Meer 5), Robin Maulun 5.5 (81. Filip Krastev -), Issa Kallon 6 (66. Tamás Kiss 6), Tom Boere 5.5 (81. David Sambissa -).

Man of the Match: Jurriën Timber

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen