Dominante eerste helft bezorgt Willem II zege op Groningen

18 september 2021, 20:48   Bijgewerkt: 18 september 2021, 20:55

Willem II heeft zaterdagavond zijn derde overwinning van het seizoen geboekt. In het Koning Willem II Stadion werd FC Groningen met 2-1 over de knie gelegd. De wedstrijd werd beslist in een oppermachtige eerste helft van de thuisploeg door doelpunten van Kwasi Wriedt en Dries Saddiki. Na rust deed Groningen nog wat terug via Tomas Suslov, maar de Tilburgers bleven op wilskracht overeind.

Willem II kent onder de nieuwe trainer Fred Grim een uitstekende start van de nieuwe competitie. Na de ruime nederlaag (0-4) in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Feyenoord, wisten de Tilburgers daarna twee keer op rij te winnen van respectievelijk Vitesse (0-3) en PEC Zwolle (1-0). Vorige week werd er nog met tien man een puntje uit het vuur gesleept bij promovendus NEC. Reservedoelman Jorn Brondeel pakte na een klein kwartier al rood, waardoor de vierde doelman Connor van den Berg moest opdraven.

Trainer Danny Buijs kon zaterdagavond niet beschikken over Mike te Wierik. De verdediger pakte vorige week in de derby tegen Heerenveen een rode kaart en is daardoor geschorst. Bart van Hintum was zijn vervanger. Eveneens keerde Jorgen Strand Larsen weer terug in de basiself van Buijs.

De sfeer in het Koning Willem II stadion was sensationeel te noemen. Op de King Side ging het flink te keer en dat werd ook vertaald op het veld. Het felle begin van de Tilburgers werd na vijf minuten al beloond. Laros Duarte ging in de fout op het middenveld en Kwasi Wriedt profiteerde daar optimaal van. De Ghanees maakte zijn tweede doelpunt van het seizoen.

Waar Wriedt nog de doelpuntenmaker was bij de 1-0, was hij twintig minuten later de aangever van de 2-0. De Ghanees gaf in een geweldige aanval de bal voor en Dries Saddiki schoot via het been van Patrick Joosten de 2-0 binnen.

De galavoorstelling van Willem II in de eerste helft werd niet voortgezet na rust. De wedstrijd kabbelde wat voort totdat er geblunderd werd in de defensie van Willem II. Na een uur spelen ging doelman Wellenreuther enorm in de fout. De Duitser leverde de bal onder druk hopeloos in bij Suslov, die de bal koeltjes in het net schoof. Groningen was weer helemaal terug in de wedstrijd.

In de blessuretijd was Groningen nogmaals heel dicht bij een late gelijkmaker. Cyril Ngonge kwam vrij bij de tweede paal, maar zijn zweefkopbal belandde naast het doel.

Door de 2-1 overwinning van Willem II op Groningen stijgt het naar de vierde plek op de ranglijst. De Tilburgers hebben nu 10 punten in vijf wedstrijden. Daar deden ze vorig jaar maar liefst zeventien wedstrijden over. Groningen blijft steken in het rechterrijtje.

Opstellingen en beoordelingen*

Willem II: Timon Wellenreuther 6, Leroy Owusu 6.5 (60. Vincent Schippers 5), Freek Heerkens 6.5, Ulrik Jenssen 6, Derrick Köhn 7.5, Dries Saddiki 7, Pol Llonch 7, Görkem Saglam 7 (71. Argyris Kampetsis –), Ché Nunnely 7.5 (80. John Yeboah –), Kwasi Wriedt 7.5 (71. Godfried Roemeratoe –), Mats Köhlert 6.5 (80. Max Svensson –).

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 6; Bart van Hintum 5, Neraysho Kasanwirjo 4.5, Yayya Kalley 5 (59. Michael de Leeuw 5); Daleho Irandust 4.5 (59. Daniel van Kaam 5.5); Mo El Hankouri 5, Tomas Suslov 5, Laros Duarte 4 (71. Damil Dankerlui –); Cyril Ngonge 5.5, Jorgen Strand Larsen 5 (59. Paulos Abraham 6), Patrick Joosten 5 (77. Romano Postema –).

Man of the Match: Kwasi Wriedt

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.