Veerman kopt Heerenveen langs Fortuna en verder de subtop in

18 september 2021, 18:29   Bijgewerkt: 18 september 2021, 19:52

Met een rake kopbal heeft Henk Veerman zijn club sc Heerenveen de derde overwinning van het seizoen bezorgd. Tegen Fortuna Sittard kopte de grote aanvaller al na vijf minuten raak uit een corner van Joey Veerman en dat bleek de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. Door de zege staat Heerenveen nu stevig in de subtop.

Tot vandaag stond de teller van Henk Veerman al op drie doelpunten, waarmee hij een grote bijdrage had aan de aardige seizoenstart van sc Heerenveen. Na vier wedstrijden hadden de Friezen zeven punten verzameld, drie meer dan tegenstander Fortuna Sittard. Daarmee stond de ploeg van Johnny Jansen op plek vijf, slechts drie punten achter nummer twee Ajax. Een nieuwe zege zou betekenen dat Heerenveen zich stevig in de subtop nestelde.

De goede lijn van de afgelopen weken trok Heerenveen spoedig door tegen de Limburgers. Al na vijf minuten was Henk Veerman er weer om zijn ploeg aan een doelpunt te helpen. Hij kopte een corner van dorpsgenoot Joey Veerman in de lange hoek: 1-0. Twee minuten later had de boomlange spits ook de 2-0 op zijn hoofd, maar deze keer mikte hij net teveel naar links en ging zijn kopbal naast. Merkwaardig, want de kans leek makkelijker dan de kans waaruit hij de 1-0 had gemaakt.

De start van Heerenveen was zo wederom prima; voor de vijfde wedstrijd op rij was de club op voorsprong gekomen. Dat stond in schril contrast met Fortuna, dat voor de vierde keer in vier duels op achterstand kwam. De eerste twee keer perste het team van Sjors Ultee er nog een resultaat uit, maar vorige week tegen Sparta Rotterdam (3-1 verlies) lukte dat niet. Fortuna slaagde er in de eerste helft tegen Heerenveen ook niet om het tij te keren. Verder dan een paar afstandsschoten en ongevaarlijke voorzetten kwam het niet.

Echt aanspraak op een doelpunt maakte Fortuna dus niet, maar aan een kans zou het genoeg hebben om er met een punt vandoor te gaan. Het sterkere Heerenveen had nagelaten om de wedstrijd te beslissen en miste snel na de pauze opnieuw. Benjamin Nygren vond na wegdraaien bij een verdediger keeper Erwin Mulder op zijn weg en Lucas Woudenberg pegelde voorlangs. Later was ook Tibor Halilovic nog dicht bij een doelpunt. Doelman Yanick van Osch tikte zijn schot tegen de lat en pakte ook de rebound.

Ondanks de kansen die Heerenveen miste, slaagde Fortuna er niet meer in om een gelijkspel af te dwingen. Dat lukte ook niet met een slotoffensief, waarin het bijvoorbeeld bij invaller Toshio Lake aan overtuiging ontbrak in de afronding. Dus werd Henk Veerman de matchwinner met zijn vierde treffer in vijf duels en boekte Heerenveen de derde zege van het seizoen. Voorlopig staat het daardoor stevig in de subtop.

Opstellingen en beoordelingen*:

sc Heerenveen: Erwin Mulder 7, Milan van Ewijk 5, Sven van Beek 6.5, Ibrahim Dresevic 6, Lucas Woudenberg 5, Nicolas Madsen 7, Tibor Halilovic 7 (80. Rami Al Hajj -), Joey Veerman 6.5, Benjamin Nygren 6 (69. Arjen van der Heide 5), Henk Veerman 6.5, Siem de Jong 5 (69. Anthony Musaba 5.5).

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 7, Mikaël Tirpan 5, Martin Angha 5, Roel Janssen 5, George Cox 6 (74, Tijjani Noslin -) Deroy Duarte 5, Tesfaldet Tekie 5, Ben Rienstra 6, Bassala Sambou 5 (74. Samy Baghdadi -), Mats Seuntjens 5, Emil Hansson 5 (63. Toshio Lake 5).

Man of the match: Henk Veerman

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.