Oranje Leeuwinnen houden slechts punt over aan debuut Parsons

Oranje Leeuwinnen houden slechts punt over aan debuut Parsons

17 september 2021 – Mark Parsons heeft ongetwijfeld geen goed gevoel overgehouden aan zijn debuut als bondscoach van de Oranjevrouwen. In de eerste wedstrijd van de WK-kwalificatiepoule kwam zijn nieuwe ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië. De ploeg kreeg enorme kansen, maar wist pas laat in de wedstrijd slechts een punt te redden. 

Na de uitschakeling op de Olympische Spelen begonnen de Oranjevrouwen aan een geheel nieuw hoofdstuk. Succescoach Sarina Wiegman vertrok om de Engelse vrouwenploeg onder haar hoede te nemen en de Engelsman Mark Parsons nam het stokje over bij Nederland. Aan hem de taak om de ploeg naar het WK van 2023 te leiden. De kwalificatie daarvoor begon dus vandaag in Groningen met het thuisduel tegen Tsjechië. 

Tegen de nummer 27 van de FIFA-wereldranglijst (Nederland zelf staat op plek vier) hadden de Leeuwinnen moeite om tot scoren te komen. Zowel qua balbezit hadden de Tsjechen niets te vertellen, maar dat overwicht kon Oranje niet omzetten in doelpunten. Zo kon het dat Tsjechië kort na rust volledig tegen de verhoudingen in op voorsprong kwam. Het was Juventus-aanvaller Andrea Staskova die haar ploeg op voorsprong schoot. Een serieuze blamage dreigde bij het debuut van Parsons.

En dus besloot de nieuwe trainer - die de opstelling van voorganger Wiegman op voorhand grotendeels intact liet - in te grijpen. Hij bracht Lineth Beerensteyn en de van een blessure teruggekeerde Sherida Spitse. Toch was het basisspeelster Vivianne Miedema die haar nieuwe trainer uiteindelijk nog enigszins kon redden. Zij ontving de bal van Aniek Nouwen, stormde op het doel af en schoot vervolgens beheerst binnen: 1-1. 

De treffer van Miedema bood wellicht de hoop dat Oranje het toch nog om kon buigen, maar verder dan een gelijkspel zou het niet meer komen. Aan de kansen lag het niet: Lieke Martens zag haar inzet op de lat eindigen, terwijl invalster Victoria Pelova in de slotfase nog een keer de paal zou raken. Zo kon het dat de kansenregen tot niet meer zou leiden dan 1-1, wat voor Parsons ongetwijfeld als een valse start zal voelen. 

gerelateerd