AZ doet zichzelf veel tekort op bezoek bij Randers

16 september 2021, 22:58   Bijgewerkt: 16 september 2021, 23:17

AZ is in de uitwedstrijd tegen Randers teleurstellend begonnen aan de groepsfase van de Conference League. De Alkmaarders moesten zich donderdagavond tevreden stellen met een 2-2 gelijkspel. Het elftal van Pascal Jansen was negentig minuten de bovenliggende partij en had AZ de overwinning daarmee binnen handbereik. Standaardsituaties van de Deense bekerwinnaar bezorgden AZ toch een kater.

Na de 0-3 competitienederlaag tegen PSV kende AZ deze week bepaald geen soepele voorbereiding op het Europese duel. De selectie van de Alkmaarders zat in een hotel op drie kwartier rijden van het Cepheus Park Randers. Alle hotels in de buurt van het stadion waren al volgeboekt. Het was zelfs een hele klus om überhaupt een onderkomen te vinden. Jansen was daarom genoodzaakt de laatste training op woensdag te schrappen.

Het deerde AZ aanvankelijk allemaal bitter weinig. De Alkmaarders voetbalden veel beter dan de thuisploeg. Vanaf de eerste minuut had AZ de bal en creëerde het in de openingsfase via Vangelis Pavlidis, Albert Gudmundsson en Aslaf Witry diverse serieuze mogelijkheden. Randers speelde fysiek en opportunistisch en koos voor de lange bal. Met name standaardsituaties van Randers bezorgden AZ veel hachelijke momenten. Desalniettemin had AZ de touwtjes stevig in handen. De voorsprong halverwege de eerste helft, was dan ook verdiend te noemen.

Gudmundsson, die aan de rechterkant de voorkeur kreeg boven Zakaria Aboukhlal, behield in het Deense strafschopgebied uitstekend het overzicht en legde af op Jordy Clasie. Met een schot van buiten de zestien poeierde Clasie de bal achter doelman Patrik Carlgren. Het kon echter niet lang genieten van de voorsprong. Een vrije trap werd niet goed weggewerkt uit de zestien en wist Simon Piesinger daarvan te profiteren. Hij knikte de bal achter Peter Vindahl.

De gelijkmaker van Randers kwam uit de lucht vallen, maar AZ liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Het elftal van Jansen ging door waar het mee bezig was en dat resulteerde in opnieuw een terechte voorsprong. In twee instanties tikte bal Pavlidis in het doel. Zijn dank ging uit naar Jasper Karlsson, die de Griek in stelling bracht met een perfecte voorzet achter de defensie. De kopbal van Pavlidis werd nog gekeerd, maar met zijn voet gaf hij Carlgren alsnog het nakijken.

De tweede helft werd een kopie van de eerste helft. AZ toonde zich heer en meester en Randers kwam er nauwelijks aan te pas, maar bracht met standaardsituaties AZ telkens weer in de problemen. Zo raakte Piesinger vroeg in de tweede helft de paal. Naarmate de tweede helft vorderde, drong AZ steeds meer aan voor de 1-3. Maar de voorhoede van AZ had het vizier onvoldoende op scherp staan en kreeg het daar voor de rekening gepresenteerd.

Vito Hammershoej-Mistrati, die de 1-1 ook al voorbereidde, stond opnieuw aan de basis van de gelijkmaker. Een vrije trap slingerde hij diep de zestien van AZ in en toucheerde invaller Simon Graves de bal met zijn hoofd net voldoende om Vindahl kansloos te maken. Gezien het spelbeeld wederom een onterechte gelijkmaker, maar bij de standaardsituaties stond AZ achterin telkens te schutteren en riep het hiermee de remise over zichzelf af. Ook invallers Aboukhlal, Tijani Reijnders en Hakon Evjen wisten het tij niet meer te keren.

Opstellingen en beoordelingen

AZ: Peter Vindahl; Aslak Witry 6 (63. Yukinari Sugawara 6), Pantelis Hatzidiakos 5.5, Bruno Martins Indi 5.5, Owen Wijndal 6.5, Fredrik Midtsjø 5.5, Dani de Wit 5.5, Jordy Clasie 6.5 (85. Hakon Evjen -), Albert Gudmundsson 7.5 (77. Tijani Reijnders -), Vangelis Pavlidis 5.5 (77. Zakaria Aboukhlal -), Jesper Karlsson 7

Man of the match: Albert Gudmundsson

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.