Nederlandse opmars hervat: dit deden de Europese opponenten

12 september 2021, 20:45   Bijgewerkt: 12 september 2021, 22:23

Na enkele jaren waarin het triest gesteld was met het Nederlandse voetbal, is het nu juist bezig aan een opmars. De laatste jaren werd er steeds bewuster gekeken naar de coëfficiëntenlijst en dus bleef Nederland klimmen. Komende week starten de drie grote Europese toernooien weer, met maar liefst vijf Nederlandse teams. Dit deden de tegenstanders van komende week in eigen land!

Ajax is dit jaar de enige Nederlandse ploeg die uitkomt op het hoogste podium: de Champions League. In een poule met Borussia Dortmund, Besiktas en Sporting CP is laatstgenoemde de eerste tegenstander. Sporting speelde dit weekend in eigen competitie een heuse topper. Tegen FC Porto werd met 1-1 gelijkgespeeld, maar het zal met flinke zorgen het duel met Ajax ingaan. De aanvoerder, de topscorer en nóg een drietal spelers zal namelijk niet van de partij zijn.

PSV was dicht bij deelname aan de Champions League, maar moet zich tevreden stellen met de Europa League. Daarin lootte het behoorlijk zwaar door in de poule te komen met Real Sociedad, AS Monaco en Sturm Graz. Real Sociedad is donderdag de tegenstander en zij kenden een uitstekende generale repetitie. In La Liga won het met 0-2 van Cadiz, waarmee het nu drie wedstrijden op rij heeft gewonnen en drie wedstrijden op rij ook de nul heeft gehouden.

Feyenoord besloot dit weekend rust in te bouwen en niet te spelen in de Eredivisie. Tegenstander Maccabi Haifa moest wel aan de bak en speelde een duel met een bizar einde. Twintig minuten voor tijd kreeg het een penalty mee, waardoor het op voorsprong kwam, maar vier minuten voor het laatste fluitsignaal leek het nog volledig mis te lopen. Bnei Sakhnin kwam op gelijke hoogte, maar in extremis maakte Omer Atzili zijn tweede treffer, waardoor het met 2-1 won. Zeker een speler om in de gaten te houden dus dinsdag

AZ is de enige Nederlandse ploeg die stiekem zal hebben gegniffeld om de uitslag van de tegenstander. Het Deense Randers moest er tegen de koploper namelijk aan geloven en verloor dus met 2-0 van FC Kopenhagen. Bij Randers deed oud-Groninger en oud-Emmenaar Simon Tibbling mee, maar hij kon de nederlaag niet voorkomen.

Vitesse zag zijn tegenstander dit weekend wel winnen, maar met de grootst mogelijke moeite. Het Sloveense Mura kwam al binnen twintig minuten op voorsprong tegen een andere Sloveense grootmacht: Olimpija Ljubljana, maar bakte er vervolgens weinig meer van. Ondanks het mindere spel, trok het wel de overwinning over de streep. Ook bij Vitesse ging het wederom niet van een leien dakje, dus de twee ploegen zullen redelijk aan elkaar gewaagd zijn.