KNVB legt 13-jarige veldbestormer stadionverbod en boete op

7 september 2021, 12:10   Bijgewerkt: 4 december 2023, 21:57

De KNVB heeft Amin Aktaou (13) een stadionverbod en boete opgelegd, zo meldt De Telegraaf. De jonge voetbalfan, die zaterdagavond tijdens Nederland - Montenegro (4-0) het veld bestormde voor een selfie met Memphis Depay, mag in principe vijf jaar lang niet in een stadion komen. Daarnaast moet hij een boete van 100 euro betalen. Aanvaardt de 13-jarige Amin een alternatieve straf, dan wordt het stadionverbod naar vijftien maanden (en 45 maanden voorwaardelijk) verlaagd.

In navolging van Amin renden nog vijftien fans het veld op. Zij hebben eveneens een stadionverbod opgelegd gekregen. Ook voor deze veldbestormers geldt dat hun straf kan worden verlaagd als het een eerste overtreding betreft. Bovendien moeten zij akkoord gaan met een alternatieve straf. De bijbehorende boete bedraagt 450 euro. Amin moet minder betalen omdat de KNVB zijn leeftijd heeft meegewogen.

"Het veld betreden is tijdens en rondom een wedstrijd voor jong en oud verboden", aldus de KNVB. "Dat is niet voor niets, veldbetreding door fans kan namelijk voor vervelende en onveilige situaties zorgen. Het mag dus ook niet als je geen kwaad in de zin hebt, zoals gelukkig zaterdag het geval bleek. Niet alleen kunnen de stewards op dat moment niet iemands intenties beoordelen, zo'n actie zet ook anderen aan om het veld op te komen. Dit gebeurde vervolgens ook bij deze wedstrijd, zeker vijftien personen volgden zijn voorbeeld. Om dit tegen te gaan, zijn er internationaal regels opgesteld voor bonden, clubs en bezoekers."

Amin blikte zondag bij de NOS terug op zijn actie. In de slotfase van de WK-kwalificatiewedstrijd rende hij het veld op. "Toen dacht ik van: nu moet ik gaan. En toen ben ik gaan rennen en heb ik een foto gemaakt. Het was nog twee minuten en ik dacht: zal ik gaan of zal ik niet gaan. Ik wilde het bijna níét doen, maar je leeft maar één keer. Ik pakte mijn kans en toen ben ik gegaan", zei de jonge fan, die blij was met de reactie van Memphis. "Hij zag me al van ver aankomen en toen ik wegging, zei hij dat ik moest rennen. Toen gaf hij me een zetje om weg te gaan. Ze stonden ook versteld dat ik het deed. Niemand doet dat zomaar. Ik rende gelijk naar mijn plek en voor de security kwam, zat ik alweer op mijn stoel."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen