Van der Vaart oppert: Memphis op 10, Weghorst in de spits

Van der Vaart oppert: Memphis op 10, Weghorst in de spits

6 september 2021 – Het Nederlands elftal is onder Louis van Gaal een andere weg in geslagen. De trainer kiest voor drie aanvallers, waar zijn voorganger Frank de Boer voor twee spitsen koos en vijf verdedigers. Daarnaast vult de nieuwe oefenmeester het middenveld anders is. Theo Janssen is daar kritisch over na de wedstrijden tegen Noorwegen (1-1) en Montenegro (4-0).

"Als je kijkt hoe de spelers op het veld staan... de middenvelders staan in de spits, Frenkie de Jong loopt overal, de buitenspelers lopen aan de binnenkant en Memphis speelt eigenlijk als middenvelder. Ik vind echt dat het Nederlands elftal een keuze moet maken. Je moet niet spelen met Klaassen én Wijnaldum. Dat zijn dezelfde types. Tegen zo'n tegenstander moet je eigenlijk spelers hebben die het spel versnellen, want in de zestien is het al zo druk", stelt de analist bij Studio Voetbal.

"Je moet een middenvelder hebben die goed is aan de bal. Daar heb je twee keuzes voor: Koopmeiners of Blind", vervolgt Janssen. Collega Rafael van der Vaart denkt daar anders over. "Als je Frenkie daar al hebt staan, dan is bijvoorbeeld Koopmeiners totaal nutteloos. Je hebt een speler nodig die er niet is, een nummer tien. Wat je kan doen is Weghorst in de spits zetten en Memphis er omheen laten spelen. Dan haal je Klaassen eraf en zet je Frenkie en Wijnaldum naast elkaar. Dat kan zeker tegen zulke tegenstanders."

Onder Ronald Koeman en Frank de Boer was Marten de Roon een zekerheidje op het middenveld. De verdedigende middenvelder van Atalanta Bergamo moest de balans bewaken, maar voetballend was er vaak kritiek op hem. Van Gaal kiest dus voor meer voetbal, maar dat zorgt voor problemen. "Omdat de buitenspelers naar binnen staan, is het al heel druk. Dan heb je ook nog eens twee lopers op het middenveld die in die ruimte moeten komen", besluit Janssen.

gerelateerd