Haaland doet Oranje pijn bij terugkeer Van Gaal

1 september 2021, 22:44   Bijgewerkt: 2 september 2021, 00:09

Louis van Gaal zal zich vast meer hebben voorgesteld van zijn terugkeer bij Oranje. Waar de bondscoach voor de wedstrijd nog ontspannen leek, zal hij zich tijdens de wedstrijd geërgerd hebben. Het Nederlands elftal kwam donderdagavond namelijk niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Noorwegen. Erling Haaland scoorde de openingstreffer, waarna Davy Klaassen nog voor rust gelijkmaakte.

Oranje was tijdens het Europees kampioenschap van de partij, maar stelde daar teleur met de uitschakeling in de achtste finale tegen Tsjechië. Het betekende het einde van het tijdperk Frank de Boer. Van Gaal vulde de vacature in. Geen eenvoudige klus. Oranje moet namelijk alles op alles zetten om zich te plaatsen voor het WK in Qatar. Dat heeft alles te maken met het feit dat alleen de nummer één uit de kwalificatiepoule zich rechtstreeks plaatst. Na de eerdere nederlaag tegen Turkije, kan nieuw puntenverlies dodelijk zijn.

Van Gaal wist dus wat hem te doen stond: winnen bij zijn terugkeer. Makkelijker gezegd dan gedaan. Voorbereidingstijd was er amper. De spelers kwamen maandagmiddag bij elkaar. Tijd om elkaar goed te leren kennen en de voetbalvisie van de trainer in te slijpen? Dat zat er niet in. Desondanks veranderde de ervaren coach wel een aantal dingen ten opzichte van zijn voorganger: hij schakelde terug naar 4-3-3 na het 5-3-2-experiment onder De Boer. Daarnaast maakte Justin Bijlow onder de lat zijn debuut, terwijl Cody Gakpo zijn eerste basisplaats bij Oranje had.

Ook toptalent Jurriën Timber mocht zijn opwachting maken ten koste van Denzel Dumfries, die volgens de trainer nog niet genoeg wedstrijdminuten in de benen heeft na zijn transfer naar Internazionale. Steven Berghuis zat afgelopen weekend ook op de bank bij Ajax, maar hij kreeg van de bondscoach wel het vertrouwen om vanaf minuut één mee te doen. Het waren de grootste verrassingen in de basisopstelling van de uitploeg.

Bij Noorwegen trokken Borussia Dortmund-spits Erling Haaland, Eintracht Frankfurt-aanvaller Jens Petter Hauge en Arsenal-aankoop Martin Ødegaard het meest de aandacht in de opstelling. Die aandacht was er binnen de lijnen niet meteen voor de spits van Dortmund. Na vier minuten liep hij slim weg tussen Virgil van Dijk en Stefan de Vrij, maar tot een kans kwam het niet. Wel was het een eerste waarschuwing.

De eerste grote kans was voor Oranje. Gakpo kon in de vijfde minuut koppen na een goede voorzet van Memphis Depay, maar hij kreeg niet genoeg vaart achter de bal om de keeper te verschalken. Vier minuten later probeerde hij het met een afstandsschot, maar daarvoor hoefde de doelman niet in actie te komen. Het was een veelbelovend begin van de basisdebutant, maar hij wist dat niveau niet vast te houden. Overigens was hij daarin niet de enige.

De ploeg van Van Gaal had de bal, maar vooral achterin en op het middenveld. Voorin kwamen de spelers niet of nauwelijks door de Noorse muur. Dat terwijl de tegenstander als een warm mes door de boter ging aan de andere kant. De tactiek van beide ploegen werd dan ook snel duidelijk: Oranje wilde opbouwen, de Noren wilden counteren. Het zorgde voor een eerste helft waarin beide ploegen snel de bal kwijtraakten, maar waarin het tempo hoog lag.

Haaland bleef een plaag voor de defensie. Waar de aanvaller eerst nog oog in oog met Bijlow miste, was het na twintig minuten wel raak. Memphis Depay raakte de bal kwijt op eigen helft, waardoor Haaland na één pass alleen voor de keeper stond. Ondanks een sliding van Virgil van Dijk vond hij een gaatje langs Bijlow: 1-0. Oranje moest dus in de achtervolging. Op jacht naar de gelijkmaker, maar tegelijkertijd ervoor zorgen dat de achterstand niet nog groter werd.

Dat lukte in minuut 36. Eindelijk wisten de aanvallers en middenvelder elkaar makkelijk te vinden. Berghuis passte de bal door de benen van vleugelverdediger Meling naar Wijnaldum, die de diepte in was gelopen. Na een lage voorzet bij de strafschopstip was het voor Davy Klaassen een eitje om af te ronden. De keeper was kansloos na de inzet van de Ajacied. Het gaf Oranje overduidelijk nieuwe energie en extra vertrouwen. Klaassen had na een goede inspeelpass van Daley Blind net niet genoeg ruimte om uit te halen en Gakpo eindigde de eerste helft zoals hij hem begon: met een kopbal op doel. Weer kon de keeper redding brengen.

Met de tussenstand uit de eerste helft was Van Gaal niet tevreden. Dat liet hij duidelijk merken door in de rust zijn eerste wissel in te brengen. Berghuis bleef in de kleedkamer achter, Donyell Malen mocht zich driekwartier laten zien. Veel veranderde het niet aan het speelbeeld. Nederland had het balbezit, maar niet in de belangrijkste zone van het veld. De aanvallers werden te moeilijk gevonden. Niet voor niets werd Oranje in het eerste kwartier van het tweede bedrijf alleen gevaarlijk bij een kopbal van Van Dijk en afstandsschot van Memphis.

Haaland was na 65 minuut dicht bij zijn tweede treffer. Noorwegen kon counter met Ødegaard, die zijn teamgenoot aanspeelde. Een doelpunt leverde het niet op, de poging spatte uiteen op de paal.  Zo bleef het een kat-en-muisspel. Dat het na rust niet liep bij Oranje werd geïllustreerd in minuut tachtig. Davy Klaassen speelde een bal zomaar over de zijlijn, waar geen speler in de buurt was. De aanvallers konden elkaar maar niet bereiken. Memphis liet zich uitzakken, was overal te vinden, maar ook hij kon het verschil niet maken tegen de stugge Noren. Wel had hij twee minuten voor tijd een slim hakje door de benen van Ryerson, maar Gakpo deed te weinig met de bal. 

Als pinchhitter werd Dumfries nog binnen de lijnen gebracht. Het zorgde in de slotseconden nog voor een serieuze kans, maar de vleugelverdediger kreeg de bal niet in het doel. Daardoor moest Oranje genoegen nemen met een gelijkspel. Een vervelende start voor de bondscoach.

Opstellingen en beoordelingen*

Noorwegen: Hansen 6; Pedersen 6.5 (60. Ryerson 5), Strandberg 6.5, Hanche-Olsen 6.5, Meling; Thorsby 6.5, Normann 6. (68. Berg 5); Ødegaard 7, Elyounoussi 7, Hauge 6.5 (Daehli 5.5); Haaland 7.5

Oranje: Justin Bijlow 6.5; Jurriën Timber 6 (90. Denzel Dumfries -), Stefan de Vrij 5.5, Virgil van Dijk 7, Daley Blind 6; Georginio Wijnaldum 6, Frenkie de Jong 7, Davy Klaassen 7; Steven Berghuis 5.5 (45. Donyell Malen 5.5), Memphis Depay 6.5, Cody Gakpo 5.

Man of the match: Erling Haaland

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen