AZ grijpt eerste punten en roept Heerenveen een halt toe

29 augustus 2021, 18:41   Bijgewerkt: 29 augustus 2021, 18:52

Op bezoek bij sc Heerenveen heeft AZ zondagmiddag de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Alkmaarders waren in het vrij belabberde duel de ploeg die het vaakst voor het vijandelijke doel opdook en scoorden daaruit twee keer: 1-3. Vangelis Pavlidis werd daarbij de man van de wedstrijd, de Griek scoorde en leverde een assist. Voor Heerenveen, dat na twee zeges nu voor het eerst verloor, scoorde Henk Veerman zijn derde van het seizoen.

Met nog nul punten en nul doelpunten en het mislopen van de Europa League, moest AZ er bij Heerenveen voor gaan zorgen dat deze seizoenstart niet nog beroerder zou verlopen dan die van vorig jaar. Toen begon AZ met vijf gelijke spelen, nu had het van RKC verloren en kon het in de play-offs van de Europa League over twee duels niet winnen van het relatief zwakke Celtic. Tussen Europese wedstrijden speelde AZ niet, waardoor het nog vrij laag in de Eredivisie stond.

Een enerverende start dus van de wedstrijd, maar helaas werd dat niet doorgezet. Heerenveen en AZ waren in het vervolg meer aan het worstelen aan de bal dan dat ze er mooie dingen mee lieten zien. Tot kansen kwam ze niet, laat staan tot de man die een eindpass zou moeten geven. Alleen AZ ontdeed zich nog een keer van de malaise, in de laatste minuut van de eerste helft had het nog op 1-2 kunnen komen. Pavlidis legde keurig terug op De Wit, wiens schot werd gepakt door keeper Erwin Mulder.

De vroege achterstand die AZ was overkomen, was daarmee helemaal omgedraaid. Daardoor was het aan Heerenveen om een antwoord te bedenken. Daar ging het naar hartenlust op zoek, aangemoedigd door de fans die hoopten dat Heerenveen de ongeslagen status nog voort kon zetten. Dat lukte echter niet meer, want AZ hield simpel stand en besliste enkele minuten voor het einde het duel via De Wit. Invaller Tijjani Reijnders toonde zijn klasse door de bal knap binnen te houden, het overzicht te bewaren en daarmee De Wit te bedienen voor de 1-3. Dat was de beslissing in de wedstrijd en AZ liet ermee zien dat het vooral in de tweede helft de betere was. Het pakte de eerste drie punten van het seizoen en riep de goede start van sc Heerenveen een halt toe.

Opstellingen en beoordelingen*:

sc Heerenveen: Erwin Mulder 5, Milan van Ewijk 5, Sven van Beek 5, Ibrahim Dresevic 5, Lucas Woudenberg 4, Rodney Kongolo 5 (76. Arjen van der Heide -), Joey Veerman 5.5, Filip Stevanovic 5 (57. Benjamin Nygren 5), Siem de Jong 5, Tibor Halilovic 5, Henk Veerman 5.5.

AZ: Hobie Verhulst 6.5, Yukinari Sugawara 5.5, Timo Letschert 5, Bruno Martins Indi 5, Aslak Witry 7, Fredrik Midtsjø 7 (85. Jordy Clasie -), Dani de Wit 6.5, Teun Koopmeiners 6, Zakaria Aboukhlal 5 (62. Albert Gudmundsson 5), Evangelis Pavlidis 7.5 (73. Hakon Evjen -), Jesper Karlsson 5 (85. Tijjani Reijnders -).

Man of the match: Vangelis Pavlidis

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.