Feyenoord lijdt eerste nederlaag in Eredivisie tegen sterk Utrecht

29 augustus 2021, 14:10   Bijgewerkt: 29 augustus 2021, 14:16

FC Utrecht heeft zondagmiddag een harde tik uitgedeeld aan Feyenoord. In Stadion Galgenwaard versloeg de ploeg van René Hake de Rotterdammers met 3-1. De Domstedelingen maakten indruk en waren grotendeels de bovenliggende partij en maakten met twee goals vlak na de rust het verschil. Door de overwinning van Utrecht komt het op zeven punten uit drie duels, terwijl Feyenoord één puntje minder heeft.

Bij de bezoekers uit Rotterdam ontbrak Marcos Senesi, die nog niet hersteld is van zijn blessure. Hij werd tegen de Domstedelingen vervangen door de twintigjarige Ramon Hendriks, die daarmee debuteerde in de basis. FC Utrecht moest sterkhouder Gyrano Kerk missen. Voor de vleugelaanvaller is concrete interesse van onder meer Lokomotiv Moskou en Eintracht Frankfurt, waardoor het een kwestie van tijd lijkt tot hij de Domstedelingen gaat verlaten.

Een vertrek van Kerk zou zo vlak van het sluiten van de transfermarkt een domper zijn voor FC Utrecht, dat net als Feyenoord een goede en frisse indruk maakt in de Eredivisie. Er werd dan vooraf ook gesproken voor 'een eerste echte test' voor beide ploegen. Feyenoord heeft er natuurlijk al een hele Europese campagne opzitten, maar speelde daarin niet echt tegen spraakmakende tegenstanders.

Totdat scheidsrechter Dennis Higler een overtreding van Tyrell Malacia op Anastasios Douvikas constateerde en een strafschop gaf. Echter was er nauwelijks (of zelfs geen) contact tussen de twee, waardoor de VAR ingreep. Higler volgde het advies van de videoscheidsrechter op, waardoor de penalty niet gegeven werd. In het resterende gedeelte van de eerste helft was het wel FC Utrecht dat het meeste liet zien, maar toch kwam Feyenoord, tegen de verhoudingen in, vlak voor rust op voorsprong. Alireza Jahanbakhsh zag Sinisterra vrijstaan aan de linkerkant van het veld, waarna de Colombiaan zijn klasse liet zien. De vleugelaanvaller verschalkte doelman Paes in de korte hoek: 0-1. Daardoor leek Feyenoord met een voorsprong de rust in te gaan, maar niets was minder waar. Willem Janssen zette razendsnel de gelijkmaker op het scorebord, nadat hij uit een vrije trap van dichtbij kon binnentikken.

Feyenoord kwam in het resterende deel van het tweede bedrijf niet echt beter in de wedstrijd. Beide ploegen kwamen weinig voor de goal. Er werden net zoals in het begin van de wedstrijd veel duels op het middenveld uitgevochten. Na 65 minuten spelen leek Feyenoord de uitgelezen mogelijkheid te krijgen op de aansluitingstreffer, aangezien Higler naar de strafschopstip wees. Echter greep een van zijn assistent-scheidsrechters nét op tijd in, waardoor de thuisploeg met de schrik vrijkwam. In het laatste kwartier van de wedstrijd was het de 4-1 die eerder in de lucht hing dan de aansluitingstreffer van Feyenoord. Kansen van invallers Mimoun Mahi en Sander van der Streek gingen naast, waardoor het geen hele pijnlijke uitslag werd. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor de thuisploeg, dat gezien het spelbeeld ook dik verdiend was.

Opstellingen en beoordelingen

FC Utrecht: Maarten Paes 6; Hidde ter Avest 6 (63. Mark van der Maarel 6), Mike van der Hoorn 6, Willem Janssen 7, Django Warmerdam 6; Adam Maher 6, Quinten Timber 6,5 ; Mo (Mimoun Mahi -) Moussa Sylla 7; Bart Ramselaar 6 (75. Mimoun Mahi -), Simon Gustafson 7 (87. Davy van den Berg -); Anastasios Douvikas 6,5 (75. Sander van de Streek -)

Feyenoord: Justin Bijlow 6; Marcus Pedersen 5, Gernot Trauner 6,5, Ramon Hendriks 6, Tyrell Malacia 5; Jens Toornstra 5 (81. Aliou Baldé -), Orkun Kökcü 6, Guus Til 5; Alireza Jahanbakhsh 5 (45. Frederik Aursnes 5 -), Bryan Linssen 5, Luis Sinisterra 6,5

Man of the match: Willem Janssen

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.