SC Cambuur pakt eerste driepunter tegen matig FC Twente

28 augustus 2021, 20:41   Bijgewerkt: 28 augustus 2021, 20:49

Menigeen stak na het gelijkspel van FC Twente tegen Ajax de loftrompet voor de ploeg van Ron Jans. De Tukkers zijn er echter niet in geslaagd om het goede gevoel vast te houden. SC Cambuur was zaterdagavond met 2-0 te sterk. Invaller Jamie Jacobs was de grote man met twee doelpunten. FC Twente speelde overigens een groot deel van de tweede helft met een man minder.

De teleurstellende competitiestart – een 2-1 nederlaag tegen Fortuna Sittard – maakte duidelijk dat Ron Jans en FC Twente nog veel werk voor de boeg hadden. Jans had een kleine week om zijn ploeg wakker te schudden, want in de tweede speelronde stond de thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma. De komst van de landskampioen bleek voor FC Twente echter het juiste medicijn. De Tukkers vochten voor iedere centimeter, hadden de Amsterdammers waar ze hen wilden hebben en sleepten uiteindelijk een 1-1 gelijkspel uit het vuur.

FC Twente kreeg veel lof voor het optreden tegen Ajax. Dat hadden de Tukkers vooral te danken aan de strijd die ze op de mat legden. Aan de bal was er zeker ruimte voor verbetering. Dat gaf Jans voorafgaand aan de aftrap in Leeuwarden ook toe. Ook tegen SC Cambuur was het in het eerste deel van de wedstrijd niet overtuigend wat FC Twente liet zien aan de bal. Er lag weliswaar genoeg ruimte om de thuisploeg pijn te doen, maar de Tukkers gingen er uiterst slordig mee om. Niet voor niets was de eerste serieuze kans voor SC Cambuur. Lars Unnerstall bracht echter redding op een poging van Alex Bangura.

Saai was het zeker niet in Leeuwarden. SC Cambuur ging in de eerste twee speelronden weliswaar onderuit, maar in de wedstrijden tegen FC Groningen en PSV bewees de ploeg al prima mee te kunnen in de Eredivisie. Ook zaterdagavond maakte het bij vlagen een goede indruk. Zo mocht de aanval die leidde tot de beste kans van de eerste helft er zeker zijn. FC Twente ging na een halfuur voor het eerst serieus druk zetten, maar daar speelde SC Cambuur zich knap onderuit. Robin Maulun was uiteindelijk degene die de trekker moest overhalen, maar hij kreeg de bal niet in de hoek. Unnerstall kon opnieuw redding brengen.

Zo was niet Michel Vlap, Queensy Menig of Van Wolfswinkel, maar doelman Unnerstall de meest opvallende speler bij FC Twente in de eerste helft. Van Wolfswinkel kreeg een paar minuten voor rust nog wel een grote kans, maar hij kon de bal niet genoeg knikken. Dat was veelzeggend voor het optreden van de bezoekers in de eerste helft. Niet goed genoeg. Jans kon dus moeilijk tevreden zijn, al was de tussenstand na 45 minuten 'gewoon' nog 0-0.

Wie had gedacht dat FC Twente in de tweede helft uit een ander vaatje zou tappen, kwam bedrogen uit. Sterker nog, de Tukkers kwamen heel matig uit de kleedkamers en moesten nog voor het uur verder met tien man. Luka Ilic liep, met al een gele kaart op zak, veel te hard door op Bangura. Kevin Blom kon niets anders dan de aanvaller zijn tweede gele en dus de rode kaart geven. Een domper voor FC Twente, dat dus al een moeizame avond beleefde. Voor SC Cambuur was de rode kaart voor Ilic het teken om het tempo op te schroeven. FC Twente stond met de rug tegen de muur en dat resulteerde tien minuten na het vertrek van Ilic in de openingstreffer. Jamie Jacobs hoefde alleen maar zijn voet tegen de lage en harde voorzet van Michael Breij te zetten: 1-0.

Een volgende tik voor FC Twente, dat met een man minder op zoek moest naar de gelijkmaker. De ploeg van Jans probeerde het wel, maar kwam simpelweg stootkracht en toch ook wel kwaliteit tekort. Aan de andere kant kreeg SC Cambuur voldoende mogelijkheden om de score uit te bouwen. De beste was voor Jacobs. Hij knikte uit kansrijke situatie echter naast het Twentse doel. Zo liet de thuisploeg na om het duel vroegtijdig te beslissen. In blessuretijd viel de 2-0 alsnog. Jacobs maakte zijn tweede. De eerste zege voor SC Cambuur is dus een feit, terwijl de Tukkers heel veel huiswerk hebben. Achterover leunen tijdens de interlandperiode zit er dus niet in voor Jans en zijn spelers.

Spelersbeoordelingen*

SC Cambuur: Sonny Stevens 6.5, Doke Schmidt 7, Calvin Mac-Intosch 7, Erik Schouten 6, Alex Bangura 7, Michael Breij 6.5 (89. David Sambissa -), Mees Hoedemakers 7, Robin Maulun 6.5, Tamás Kiss 5.5 (46. Jamie Jacobs 7.5), Tom Boere 6.5, Issa Kallon 6.5

FC Twente: Lars Unnerstall 6, Giovanni Troupée 5.5 (82. Lucas Everink -), Robin Pröpper 6, Jayden Oosterwolde 6, Gijs Smal 5 (82. Manfred Ugalde -), Ramiz Zerrouki 5 (82. Wout Brama -), Michal Sadilek 5.5, Luka Ilic 4.5, Michel Vlap 5 (62. Jesse Bosch 6), Queensy Menig 5, Ricky van Wolfswinkel 5 (62. Dimitris Limnios 6)

Man of the match: Jamie Jacobs

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.