Hattrickheld Sinisterra blinkt uit bij oppermachtig Feyenoord

19 augustus 2021, 22:05   Bijgewerkt: 19 augustus 2021, 22:13

Na een machtsvertoon in de eigen Kuip staat Feyenoord met anderhalf been in de groepsfase van de Europa Conference League. Tegen een onmachtig Elfsborg stond de ploeg van Arne Slot bij rust al met 3-0 voor, waarna de Rotterdammers al vroeg in de tweede helft naar 5-0 uitliepen. Een onnodige rode kaart voor keeper Justin Bijlow was een tegenvaller, maar zelfs dat kon de pret bij de thuisploeg niet drukken.

Na de vorige kwalificatierondes heelhuids doorgekomen te zijn, stond enkel het Zweedse IF Elfsborg nog tussen Feyenoord en de groepsfase van de Europa Conference League. Tegen de huidige nummer vier van de Allsvenskan was een goed resultaat in de eigen Kuip van groot belang. Het was dan ook een opluchting dat Alireza Jahanbakhsh, lange tijd een vraagteken voor deze wedstrijd, fit genoeg was om te starten. Fredrik Aursnes moest echter vanaf de tribune toekijken, omdat hij voor dit duel nog niet speelgerechtigd was.

Tussen de vele enthousiaste supporters van het legioen zag de Noor hoe het spelbeeld al snel duidelijk werd: Elfsborg liet de bal aan Feyenoord, en wilde de Rotterdammers vrij hoog op eigen helft afstoppen. Dit lukte door een snelle balcirculatie bij de thuisploeg slechts in mindere mate, waardoor de ploeg van Arne Slot via de behendige Luis Sinisterra in de beginfase enkele malen gevaarlijk het strafschopgebied kon bereiken. Ondanks enkele goede pogingen werd de jonge Tim Rönning slechts eenmaal getest, terwijl zijn collega Justin Bijlow ondanks enkele aanvallende impulsen geen reddingen hoefde te verrichten.

Nadat de Feyenoord-storm voor korte tijd was gaan liggen, wakkerde deze zo rond de twintigste minuut weer langzaamaan aan. Nadat Bryan Linssen met een knappe kopbal het Zweedse doel reeds onder vuur had genomen, was het even later Luis Sinisterra die met een kopbal wel tot scoren kwam. Daarna waaide de Rotterdamse orkaan door tot aan de rust, en liet 010 geen spaan heel van de tegenstander. Bij balverlies werd de bal door fel druk te zetten zeer snel terugveroverd, en aan de bal was bijna elk balcontact aanvalsgericht. Dit had uiteindelijk een 3-0 ruststand als gevolg. Na een voetzoeker van Aursnes-vervanger Jens Toornstra tekende Alireza Jahanbakhsh voor de 2-0, terwijl Luis Sinisterra na een goede individuele actie op de linkerflank voor de ruststand zorgde.

Kort na rust completeerde de uitblinkende Colombiaan zijn hattrick met een vliegende kopbal. Hij profiteerde deze avond vele malen van het slimme spel van Guus Til, die met zijn beweging rechtsback Johan Larsson vaak naar binnen toe trok. Bijna had de Spartak-huurling ook de 5-0 op zijn schoen, maar waar hij na een corner nog op de keeper stuitte, schoot Bryan Linssen de bal vervolgens hard binnen. Terwijl Elfsborg maar geen grip kreeg op de spelers van Feyenoord, bracht oud-Spartaan Frederik Holst zijn ploeg nog verder in de problemen door met een domme overtreding zijn tweede gele kaart van de avond te pakken.

Hierna besloot Elfsborg zich meer terug te trekken rond het eigen strafschopgebied, en begon de vermoeidheid bij Feyenoord langzaam toe te slaan. Hoewel de ploeg van Arne Slot nog steeds veel aanviel en het strafschopgebied vaak bereikte, leek het voltooien van een half dozijn doelpunten niet meer aan de orde. Na een rode kaart van Justin Bijlow, die de ingevallen Marokhy Ndione buiten het strafschopgebied tegen zich aan zag lopen, leek Elfsborg nog even aan te willen dringen. Feyenoord hield ondanks onnauwkeurig spel echter simpel stand, waardoor de Rotterdammers reeds met anderhalf been in de volgende ronde staan.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 6,5; Tyrell Malacia 7,5, Marcos Senesi 6,5, Gernot Trauner 7, Mads Pedersen 7; Guus Til 7,5, Orkun Kökcü 6,5 (74. Leroy Fer -), Jens Toornstra 7,5; Luis Sinisterra 8,5 (82. Ofir Marciano -), Bryan Linssen 7,5, Alireza Jahanbakhsh 7 (67. Robert Bozenik 6).

Man of the match: Luis Sinisterra

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.