Opvallend: Man United-icoon Law zesde Busby Babe met dementie

19 augustus 2021, 15:55

Manchester United-icoon Denis Law (81) lijdt aan Alzheimer en vasculaire dementie. Dat maakte de voormalig voetballer donderdag bekend. Dat nieuws is opvallend. Hij is al de zesde speler van het United-team dat in 1968 de Europacup I won bij wie de diagnose dementie is gesteld. Een ongekend hoog aantal.

Nobby Stiles, Tony Dunne, Bill Foulkes, David Herd en Sir Bobby Charlton kregen de afgelopen jaren ook al te horen dat ze aan de ziekte lijden. Dat zes spelers uit een team allemaal Alzheimer hebben gekregen zorgt voor vraagtekens in Engeland. Binnen het Verenigd Koninkrijk wordt inmiddels de roep om onderzoek naar het mogelijke verband tussen dementie en voetballen groter.

Law geeft in zijn verklaring op de website van Manchester United aan dat hij met zijn ziekte een weg inslaat die 'moeilijk, veeleisend, pijnlijk en steeds veranderend zal zijn'. ''Het is een ongelooflijk uitdagende en problematische ziekte. Ik heb de afgelopen jaren veel vrienden dit zien doormaken. Je hoopt dat het bij jou niet gebeurt, je maakt er grappen over terwijl je vroege tekenen negeert omdat je niet wilt dat het echt waar is... Het maakt me boos en ik ben bezorgd om mijn familie. Zij zullen er last van hebben. Ik weet dat er dagen komen waarop ik alles niet meer begrijp. Ik haat de gedachte daaraan.'

Law speelde elf jaar bij Manchester United. In het rode shirt maakte hij 237 doelpunten in 404 wedstrijd. Onder leiding van manager Sir Matt Busby won Law met de 'Busby Babes' twee landstitels, een FA Cup en de Europacup. Die finale tegen Benfica deed hij overigens niet mee wegens een blessure.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen