PSV mag ondanks zeperd blijven hopen op Champions League

18 augustus 2021, 22:59   Bijgewerkt: 19 augustus 2021, 08:10

PSV is woensdagavond in het tweeluik tegen Benfica tegen een 2-1 nederlaag aangelopen. De ploeg van trainer Roger Schmidt had het moeilijk met de Portugezen in de eerste helft, maar zag zijn ploeg in de tweede helft heer en meester zijn. Cody Gakpo zorgde na de rust voor de belangrijke aansluitingstreffer, maar meer zat er voor PSV niet in. Daardoor zal PSV met een minimale achterstand de return ingaan, maar houden de Eindhovenaren zicht op de groepsfase van de Champions League.

Trainer Roger Schmidt koos er bij PSV voor om zeven wijzigingen door te voeren in de basisopstelling, die afgelopen weekend tegen Heracles Almelo (0-2 winst) helemaal werd omgegooid. Op die manier zorgde de Duitse trainer ervoor dat zijn sterspelers voldoende rust kregen in aanloop naar deze eerste finale. Het succes in de voorronde van de Champions League moet na het uitschakelen van Galatasaray en FC Midtjylland nu bekroond worden voor de Eindhovenaren met een ticket voor de groepsfase van het miljardenbal.

In de openingsfase van het duel had PSV moeite om mee te komen. De thuisploeg voetbalde makkelijker en zette in het begin ontzettend veel druk op de laatste linie van de Eindhovenaren. Na tien minuten was de eerste grote kans voor de ploeg van Jorge Jesus dan ook gelijk een goal. Na een goede aanval door het midden van het veld was het Rafa Silva die PSV na tien minuten een domper bezorgde. Met een lage schuiver verschalkte hij Joël Drommel: 1-0. Voor het eerst dit seizoen kwam PSV op achterstand, waardoor het afwachten was hoe de ploeg van Roger Schmidt zou gaan reageren.

Naarmate de eerste het vorderde, werd duidelijk dat PSV niet onder de indruk was van de 1-0, maar ook niet wakker werd geschud door de goal. PSV bleef veel moeite houden om op een goede manier door de goed georganiseerde organisatie van de thuisploeg te spelen. Dat zorgde ervoor dat de Eindhovenaren maar weinig voor de goal kwamen, totdat de Portugezen, die zelf niets meer creëerden, te ver achteruit gingen lopen. Dat resulteerde tien minuten voor rust onder andere in een goede mogelijkheid voor Cody Gakpo. Het schot van de rappe vleugelspeler werd echter gekeerd door de Griekse doelman Vlachodimos van Benfica. Kort daarvoor werd al een goal van Eran Zahavi afgekeurd wegens buitenspel.

Dat wist trainer Roger Schmidt zijn formatie ook duidelijk te maken in de rust. Zijn ploeg schoot uit de startblokken in Lissabon en maakte vlak na rust ook de verdiende aansluitingstreffer. Gakpo schoot de bal na een mooie actie geplaatst in de verre hoek: 2-1. Daarmee ontstond er weer voldoende hoop bij de uitploeg om met een goed resultaat huiswaarts te keren. Gezien het spelbeeld was de gelijkmaker ook niet onverdiend geweest, want PSV was de hele tweede helft de bovenliggende partij.

Echter was het continu Benfica-doelman Vlachodimos die zijn ploeg op de been hield. Pogingen van Gakpo, Zahavi en van Marco van Ginkel werden op uitstekende wijze onschadelijk gemaakt door de doelman. Daardoor bleef het bij 2-1 in Lissabon, waarmee de thuisploeg de handen dicht mag knijpen. Bij PSV zal vooral de goede tweede helft veel vertrouwen geven in aanloop naar het cruciale thuisduel tegen de Portugezen. Volgende week dinsdag zal de ploeg van Roger Schmidt met een minimale achterstand opnieuw de degens kruisen met Benfica.

Opstelling en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 6,5, Philipp Mwene 6, André Ramalho 6, Olivier Boscagli 6,5 (64. Armando Obispo 6), Philipp Max 5 (90. Jordan Teze -), Ibrahim Sangaré 5, Marco van Ginkel 6 (65. Davy Pröpper 6), Mario Götze 6,5, Cody Gakpo 7,5, Noni Madueke 6 (74. Bruma -), Eran Zahavi 5,5 (90. Yorbe Vertessen -)

Man of the match: Gody Gakpo

*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.