Groepsfase Europa League ver weg voor kansenmissend AZ

18 augustus 2021, 22:47

Het wordt voor AZ een hels karwei om de groepsfase van de Europa League te bereiken. De Alkmaarders bewezen zichzelf woensdagavond geen goede dienst door de heenwedstrijd tegen Celtic met 2-0 te verliezen. Over een week wordt de return in Alkmaar gespeeld.

Myron Boadu, Calvin Stengs, Marco Bizot en Jonas Svensson. Niet de minste spelers trokken deze zomer de deur in Alkmaar achter zich dicht. Heel gek is het dus niet dat AZ nog zoekende is in de eerste weken van het nieuwe seizoen. Een nederlaag tegen RKC Waalwijk valt echter niet goed te praten. Zeker niet voor een ploeg die erop is gebrand om beter aan het seizoen te beginnen dan een jaar geleden. AZ ging met 1-0 onderuit in Waalwijk en beleefde dus een dramatische generale voor het heenduel met Celtic in de play-offs van de Europa League.

AZ is weliswaar al zeker van de groepsfase van de Conference League, maar zoals coach Pascal Jansen dinsdagmiddag al zei, willen de Alkmaarders naar de groepsfase van de Europa League. Daarvoor moeten ze dus zien af te rekenen met Celtic en belangrijker nog: uit een ander vaatje tappen dan in Waalwijk. Jansen wijzigde zijn elftal op een aantal posities. Vangelis Pavlidis verving de geschorste Jesper Karlsson, terwijl Fredrik Midtsjø de voorkeur kreeg boven Jordy Clasie. Ook Teun Koopmeiners stond aan de aftrap. Tegen RKC Waalwijk werd hij wegens transferperikelen nog buiten de basis gehouden.

Op een bomvol Celtic Park waren de eerste kansen voor de bezoekers. Er lag opvallend veel ruimte in achter de Schotse defensie, maar Zakaria Aboukhlal (gestuit door een verdediger) en Vangelis Pavlidis (paal) konden daar niet van profiteren. Aan de andere kant was het vervolgens wél raak. Kyogo Furuhashi verschalkte doelman Hobie Verhulst en bezorgde de thuisploeg een vroege voorsprong. AZ was duidelijk even van slag en had aan Verhulst te danken dat Celtic niet al heel vroeg in de wedstrijd op rozen zat.

Werd AZ dan helemaal niet meer gevaarlijk in de eerste helft? Dat zeker niet. Celtic bleef veel ruimtes weggeven en dat bracht AZ in de gelegenheid om Aboukhlal een paar keer aan het werk te zetten. De rappe aanvaller vond echter telkens Joe Hart op zijn weg. De Schotse storm ging met nog zo'n tien minuten te spelen in de eerste helft wat liggen, waardoor AZ op adem kon komen van de turbulente fase na de 1-0 van Furuhashi. Zich herpakt drong AZ in de slotfase zelfs nog even aan, maar tot serieuze mogelijkheden leidde dat niet. De ruststand was dus 1-0 in het voordeel van de thuisploeg.

De bezoekers moesten in de tweede helft uit een ander vaatje tappen. De eerste minuten na rust waren in ieder geval veelbelovend. Sterker nog, AZ had daarin op gelijke hoogte moeten komen. Pavlidis wilde de bal eerst afleggen op Aboukhlal, maar daar zat nog een Schotse verdediger tussen. In tweede instantie kreeg de Griek de bal bij Thijs Oosting, die net buiten het vijfmetergebied stond te wachten. Dé kans op de 1-1, maar Oosting knalde de bal over het doel. Zo verzuimde AZ, evenals in de eerste helft, vroeg tot scoren te komen.

In het voetbal geldt er een wet dat als je zelf niet scoort, de tegenstander dat wel doet. Ook op Celtic Park was dat het geval. Callum McGregor draaide weg bij Oosting en werkte de bal vervolgens via Thomas Letschert in het doel. Verhulst stond op het verkeerde been en kon de 2-0 dus niet voorkomen. Tegen RKC Waalwijk verprutste AZ al heel wat kansen en op Celtic Park stond het vizier dus opnieuw niet op scherp. Het vertrek van Boadu en Stengs doet zich nu al serieus voelen bij de Alkmaarders. Mocht Koopmeiners ook nog vertrekken, leveren ze wel heel veel doelpunten in.

AZ probeerde de klus voor volgende week weliswaar wat minder zwaar te maken, maar de Schotse defensie gaf in de slotfase eigenlijk niets meer weg. Celtic vond het wel prima zo en ging niet meer op zoek naar een derde treffer, al viel die nog bijna via Odsonne Edouard. Gescoord werd er dus niet meer. Zo deelt Celtic een eerste tik uit aan AZ, dat volgende week in Alkmaar een stuk efficiënter met de kansen om moet gaan, wil het zich alsnog plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. 

Opstelling en beoordelingen*

AZ: Hobie Verhulst 6.5, Yukinari Sugawara 6, Timo Letschert 5.5, Bruno Martins Indi 6, Thijs Oosting 6, Fredrik Midtsjø 5 (72. Jordy Clasie 5.5), Dani de Wit 5.5, Teun Koopmeiners 6, Zakaria Aboukhlal 6, Vangelis Pavlidis 5 (Ernest Poku -), Albert Gudmundsson 5 (72. Hakan Evjen 5.5.)

Man of the match: Hobie Verhulst

*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen