FC Utrecht overtuigt en heeft eenvoudige middag tegen Sparta

15 augustus 2021, 16:29

FC Utrecht heeft de eerste driepunter van het seizoen zondagmiddag simpel binnengehaald tegen een onmachtig Sparta Rotterdam. De fans in Galgenwaard ontploften al snel na een prachtige vrije trap van Adam Maher en zagen de score in de tweede helft verder oplopen naar 4-0, mede door een doelpunt van de invallende debutant Anastasios Douvikas.

Om de voorbereiding als geslaagd te bestempelen, moest de eerste competitiewedstrijd gewonnen worden, gaf René Hake aan in zijn voorbeschouwing op deze wedstrijd. Bij de thuisploeg stond een nieuwe naam in de basis, namelijk ras-Utrechter Quinten Timber. De debutant kwam op de fiets naar het stadion en het duurde niet lang, voordat hij met zijn ploeggenoten juichend op het veld stond. Binnen een minuut verdiende Adrian Dalmau een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Adam Maher ging achter de bal staan en jaagde de bal de kruising in.

Het was het enige hoogtepunt van de eerste helft in Spartaans opzicht en Utrecht leek op weg om de voorsprong eens flink te vergroten. Gyrano Kerk kreeg in één minuut tijd twee opgelegde kansen, maar schoot eerst naast en stuitte vervolgens op Maduka Okoye. De Spartaanse doelman hield zijn ploeg sowieso op de been in de eerste helft, maar leek toch voor een tweede keer te moeten vissen. Dalmau schoof de bal rustig langs de goalie, maar Sparta werd geholpen door de assistent-scheidsrechter die direct zijn vlag in de lucht stak. Zo bleef Utrecht steken op een magere 1-0 na 45 minuten spelen.

In de tweede helft ging de thuisclub wel door met waar het in de tweede minuut van de wedstrijd mee begonnen was: doelpunten maken. Al duurde dat nog wel even wat langer dan gedacht. Sparta kwam sterker de kleedkamer uit, mede door de ingevallen jongeling Emanuel Emegha, maar langzaamaan kreeg Utrecht weer de overhand en ditmaal profiteerde ze wel direct. Een afvallende bal uit een hoekschop werd door Timber opnieuw ingebracht, waarna Mark van der Maarel met enig fortuin de bal het doel inkopte voor de 2-0.

Het was direct het moment voor Douvikas om zijn debuut te maken voor de Domstedelingen. Een debuut om nooit te vergeten, want de eerste kans van de 22-jarige Griek was direct raak. Hij bepaalde daarmee niet de eindstand, want in de extra tijd mocht Simon Gustafson nog een strafschop nemen. Hij verzaakte niet, waardoor FC Utrecht uiteindelijk overtuigend met 4-0 won van een armmoedig Sparta.

Opstellingen en beoordelingen

FC Utrecht: Maarten Paes 7, Hidde ter Avest 6 (71' Sylian Mokono -), Mark van der Maarel 7, Willem Janssen 7, Django Warmerdam 6.5 (81' Djevencio van der Kust -), Adam Maher 7.5, Bart Ramselaar 6.5 (71' Simon Gustafson -), Quinten Timber 7, Gyrano Kerk 5, Adrian Dalmau 6 (67' Anastasios Douvikas 7), Othman Boussaid 7.5 (79' Moussa Sylla -)

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 6, Dirk Abels 5, Bart Vriends 5, Michael Heylen 4, Mica Pinto 5 (86' Gaultier Overman -), Abdou Harroui 5, Adil Auassar 4.5 (46' Laros Duarte 5.5), Vito van Crooij 4 (76' Laurent Jans -), Bryan Smeets 5 (76' Kenzo Goudmijn -), Mario Engels 5 (46' Emanuel Emegha 6), Lennart Thy 4.5

Man of the match: Othman Boussaid

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.