Jahanbakhsh blikt terug: "Hij heeft nooit in mij geloofd"

14 augustus 2021, 10:40

Een illusie armer, een ervaring rijker. Alireza Jahanbakhsh keerde deze zomer na een mislukt avontuur in de Premier League terug op de Nederlandse velden. De Feyenoord-aanvaller werd drie jaar geleden met grote verwachtingen binnengehaald door Brighton & Hove Albion, maar kwam er nooit helemaal uit de verf. In een uitgebreid interview in De Telegraaf blikt Jahanbakhsh terug op zijn teleurstellende jaren in Engeland.

Jahanbakhsh maakte in 2018 voor zo'n twintig miljoen euro de overstap van AZ naar Brighton & Hove Albion, waarmee hij de duurste speler uit de clubgeschiedenis van The Seagulls werd. Eenmaal in Engeland merkte de Iraniër dat het type voetbal dat Brighton speelde hem niet goed lag. "Voordat ik naar de club kwam, had ik het eerste seizoen van Brighton in de Premier League goed gevolgd. Toen speelden ze echt goed, aanvallend voetbal en wonnen ze van Manchester United en Arsenal. Toen dacht ik: oké, dit bevalt mij wel", vertelt hij.

Maar in het tweede jaar was het nieuwe eraf en ging resultaat boven goed spel. Jahanbakhsh speelde bovendien vaak niet op zijn positie en had te maken met blessureleed. "Bij aanvang van mijn tweede seizoen draaide ik een goede voorbereiding en was ik er klaar voor, maar toen kwam het nieuws dat Hughton (de trainer, red.) Brighton ging verlaten. Hij had problemen gehad met de directie. Toen schoot al door mij heen: híj is degene die mij naar de club heeft gehaald. Misschien wordt het nu moeilijk."

En dat klopte, want opvolger Graham Potter koos voor een systeem zonder buitenspelers. "Ik voelde dat hij geen vertrouwen in mij had", aldus de Jahanbakhsh. "Hij heeft nooit in mij geloofd. Ik heb echt goede wedstrijden gespeeld, maar dan stond ik er ineens weer naast. Ik vond het heel raar. Heel vaak heb ik aan hem gevraagd wat het probleem was. Of hij mij misschien op een andere positie wilde gebruiken. Ik wilde dat namelijk best proberen. Maar dan zei hij: 'Je bent echt een goede voetballer en een goed mens, maar dit is mijn keuze. Ik ben de manager en maak de beslissingen.'"

Afgelopen zomer bood Feyenoord de aanvaller uitkomst. Voor een zeer bescheiden transfersom van rond de één miljoen euro keerde Jahanbakhsh terug in de Eredivisie. "Ik vond het toch lastig, want ik heb het verder goed naar mijn zin gehad bij Brighton. Ik was gewend aan de stad, hield van de mensen daar en had een goede relatie met de stafleden en meeste clubmensen. Maar ik wil gewoon weer mijn waarde hebben op het veld. Die kans kreeg ik niet. En dus moest ik door. Ik heb absoluut geen spijt van Brighton. Maar ik wil nu weer genieten bij Feyenoord. Ik ga er alles aan doen om hier goed te presteren voor deze mooie club."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen