De Glazen Bol IV: PSV kampioen, FC Twente verrast

11 augustus 2021, 09:30

De hegemonie van Ajax in Nederland werd zaterdagavond door PSV al doorbroken ten opzichte van vorig seizoen, toen de Amsterdammers alle nationale prijzen pakten. Maar gaan de Eindhovenaren ook de grote prijzen nationaal winnen en zijn er nog meer verrassingen? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel IV is het de beurt aan redacteur Steven Koelma.

Kampioen: PSV

De titelstrijd wordt dit seizoen een dubbeltje op z'n kant. Ajax en PSV laten de concurrentie ver achter zich en maken onderling uit wie zich kampioen van Nederland mag noemen. Beide clubs ontlopen elkaar nauwelijks iets. Het blijft tot de laatste speelrondes enorm spannend. Veel zal afhangen van fitheid en blessures die gedurende het seizoen gaan ontstaan. De optredens van PSV in de voorronde in de Champions League en de Johan Cruijff Schaal zijn een voorbode op wat komen gaat en trekt de voetbalmachine van Roger Schmidt in mei aan het langste eind.

Verrassing: FC Twente

De Tukkers gaan zich dit seizoen serieus mengen in de strijd om rechtstreekse plaatsing Europees voetbal. Het elftal van Ron Jans begon vorig seizoen veelbelovend, maar zakte in de tweede seizoenshelft toch ver weg. FC Twente heeft zich voor het nieuwe seizoen indrukwekkend versterkt, met onder meer Lars Unnerstall, Ricky van Wolfswinkel, Michel Vlap en Michal Sadilek. Het is een tijdje geleden dat er zoveel kwaliteit rondliep in de Grolsch Veste. Het werk van technisch directeur Jan Streuer werpt z'n vruchten dit seizoen af: Twente eindigt in de top-vijf, wat in 2014 voor het laatst gebeurde.

Tegenvaller: AZ

AZ moet dit seizoen een flinke pas op de plaats maken. Het gat dat de vertrokken smaakmakers Myron Boadu, Calvin Stengs en Jonas Svensson achter laten is immens. Voor AZ is het te hopen dat Teun Koopmeiners en Owen Wijndal hun vertrek nog even uitstellen. Maar ook met de huidige selectie lijkt het een utopie dat AZ ook maar een rol van betekenis gaat spelen in de titelrace met Ajax en PSV. Dat is wel wat ze in Alkmaar ambiëren Maar dit seizoen ligt de realiteit anders en moet AZ al blij zijn met rechtstreekse kwalificatie voor Europees voetbal.

Degradanten: Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk

Beide clubs komen simpelweg kwaliteit te kort om het hoofd boven water te houden. De rentree van Go Ahead Eagles in de Eredivisie was prachtig, maar het materiaal waar succestrainer Kees van Wonder mee moet werken is niet van dat niveau. Kowet gaat strijdend ten onder. Ook voor RKC Waalwijk valt na twee seizoenen het doek. Het vertrek van trainer Fred Grim – het brein achter de successen van de voorgaande seizoenen – doet zich voelen in Waalwijk. Zijn opvolger Joseph Oosting weet daar geen vervolg aan te geven.

Bekerwinnaar: FC Utrecht

Twee jaar na het bekerdebacle, toen de finale vanwege corona niet werd gespeeld, wint FC Utrecht alsnog de zo gewilde KNVB Beker. Onder René Hake ontpoppen de Domstedelingen zich weer tot een ware cupfighter. Bovendien staat er een uitstekende ploeg die zich met iedereen kan meten. Het zal een beetje mee moeten zitten met de loting, maar de sfeervolle Galgenwaard op doordeweekse bekeravondjes brengt Utrecht naar de finale in de Kuip en gaat de club op 17 april met de dennenappel aan de haal.

Promovendi: FC Emmen en NAC Breda

De concurrentie is moordend in de Eerste Divisie. Geen enkele ploeg steekt er dit seizoen met kop en schouders bovenuit. Aan De Meerdijk is de chemie tussen Dick Lukkien en FC Emmen nog niet uitgewerkt. De goedgevulde thuishaven in Drenthe wordt een onneembare vesting voor de bezoekers. Als Emmen ook in uitwedstrijden het hoofd koel weet te houden, staat niets een terugkeer naar de Eredivisie in de weg. Daarnaast krijgt NAC Breda de zo vurig gewenste promotie naar het hoogste niveau. Het zal ook dit seizoen ook ongetwijfeld nog een paar keer onrustig worden in Breda, maar aan het einde van de rit is het feest in het zuiden.

Overig:

Topscorer: Eran Zahavi (PSV)

Meeste clean sheets: Maarten Stekelenburg (Ajax)

Snelst ontslagen trainer: Thomas Letsch (Vitesse)

Eerste doelpuntenmaker: Siem de Jong (sc Heerenveen)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen